Alternatív köretek: ezért ideális választás a bulgur cukorbetegeknek is
Milyen jótékony hatásai vannak a bulgurnak, és hogyan lehet elkészíteni? Lássuk!
Egyszer és mindenkorra szögezzük le: noha a bulgur nem számít gluténmentes élelmiszernek, rendkívül sok hasznos tulajdonsága miatt akár cukorbetegek is fogyaszthatják.
A bulgur különböző összezúzott, előre párolt és kiszárított gabonából készül, legtöbbször durumbúzából. A közép-kelet egyik kedvelt étele, általában köretként szolgálják fel, de akár tésztaként, kenyérként vagy salátaként is szokták tálalni.
A bulgur jótékony hatásai
Meglepően sok pozitív egészségre gyakorolt hatással rendelkezik, többek között serkenti az emésztést és a vérkeringést is - jelent meg az organicfact oldalán.
A bulgurnak igen magas a vas, magnézium, cink, réz, mangán, rost, foszfor, B3 vitamin, kálium és fehérjetartalma. Ezen kívül igen magas arányban tartalmaz különböző ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánst és rostot, alacsony kalóriatartalma miatt pedig a fogyókúrázni vágyók egyik kedvelt alapanyaga. Ezek a jótékony hatásai:
- szabályozza a koleszterinszintet
- az omega-6 tartalma miatt ápolja a vérereket
- karbantartja a vércukorszintet
- csonterősítő hatással bír, segít a csontritkulás megelőzésében
- szívvédő
- immunerősítő a magas cinktartalma miatt
- serkenti a vérkeringést, segít vérszegénység megelőzésében
- kalóriaszegény
- az antixodánsok miatt segít leküzdeni a belső gyulladásokat és a sejtburjánzásokra is hatással van
- stresszűző
- elősegíti a sebgyógyulást
- hasznos álmatlanság ellen
Gyümölcs, hús, gabona: mennyit kell fogyasztani? Kattintson tovább!
Bulgur recept: így készítsen Kısır salátát
A bulgur eltér a magyarok által használt búzadarától már az előállítása végett is, elegendő csak forró vízben áztatni, hogy elkészüljön. Ha szereti a közel keleti konyhát, imádni fogja ezt a zöldség és bulgur alapú salátát. Készítse el otthon a törökök egyik kedvenc ételét!
Hozzávalók:
- 2 csésze bulgur
- 2 csésze forrásban levő víz
- 1 közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 púpos evőkanálnyi édes paprikapaszta
- 2 közepes paradicsom
- 2 közepes uborka
- 6-8 újhagyma
- egy maroknyi petrezselyemzöldje
- 2-4 levél borsmenta
- egynegyed csésze citromlé
- egyharmad csésze extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál só (ízlés szerint több)
- fél teáskanálnyi fekete bors
- fél teáskanálnyi csilipaprika őrlemény
Az elkészítés folyamata 10 lépésben
- Rakja be a bulgurt egy keverőtálba.
- Öntse rá a forrásban levő vizet. A víznek teljesen el kell lepnie a bulgurt - ha kevés a víz, öntsön még rá, majd takarja le a tálat.
- 15 percre rakja félre, hogy a bulgur megpuhuljon.
- Következő lépésként pucolja meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágja olyan kicsire, amennyire csak tudja.
- Keverje össze a paprikapéppel és tegye félre.
- Ezután vágja fel a paradicsomot, uborkát, újhagymát, petrezselymet és borsmentát, majd helyezze különböző tányérokba. Minél kisebbre vágja, annál jobb lesz a saláta!
- Vegye le a bulguros tál fedelét, és öntsön rá citromlevet és olívaolajat.
- A kezével gyengéden keverje el benne. A már elkészített paprikapépes hagymát is adja hozzá, és ezt is keverje el benne.
- Legutoljára a felvágott zöldségek kerüljenek a tálba, ezeket is keverje el benne.
- Adjon hozzá sót és borsot ízlés szerint. Jó étvágyat!
Melyik a legegészségesebb rizs? Nézze meg videónkat!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!