Ezekre figyeljen, ha most kezdi az edzést és nem akar izomlázat!
Alig kezdett edzeni, máris elvette a kedvét az izomláz? Mutatjuk mit tehet ellene: bevált praktikák izomláz ellen, Katus Attilla tanácsai alapján.
Noha a nyár már javában tombol, az edzéseket még nem késő elkezdeni. A biztos siker érdekében a rendszeres testmozgás mellett nem árt a tápanyagbevitelre is odafigyelni, különben akár erősítő, akár feszesítő edzésbe kezd, elkerülhetetlenül jelentkezik az egyik legkellemetlenebb „mellékhatás”, az izomláz.
Mi az oka az izomláznak?
Noha számos kutatást végeztek a témában, a pontos okok máig tisztázatlanok. Maga a láz kifejezés az izomzat gyulladásos állapotára utal, bár az angol irodalom nem használja ezt a terminológiát, ők inkább az izommerevséget, sérülékenységet helyezik előtérbe, késleltetett izomérzékenységként is szokták emlegetni.
Olvasson tovább: Izomláz: pihentessük vagy sportoljunk, ha fáj?
A tünetek általában fél-egy nappal a fokozott terhelést követően jelentkeznek, ekkor az izmok nemcsak fájdalmassá válnak, de be is duzzadnak, mozgástartományuk beszűkül, majd két-három nap múlva szinte észrevétlenül megszűnnek a panaszok.
A történésekért több tényező együttesen felelős, melyek között megemlíthető a rossz vérellátottság, az oxigénhiány, a tápanyagok hiánya, az anyagcseretermékek felszaporodása, és ennek következtében kialakult savas környezet, valamint a mikroszkopikus sérülések létrejötte. De vajon érdemes tovább edzeni izomlázzal? Szakértők ilyenkor a lassan megkezdett, nyújtó tornagyakorlatokat vagy az úszást ajánlják.
Miért fontos a fehérje?
Az élő sejtek legfontosabb alkotórészei a fehérjék, ezért ezeknek a táplálékok között is különleges szerepük van. Funkciójuk rendkívül sokrétű: többek között az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti elemei (például kreatin, kollagén, elasztin), a hormonok és az enzimek alkotórészei, szerepük van az immunrendszer felépítésében, valamint a különböző transzportfolyamatokban is. Emellett biztosítják a folyadék- és sav-bázis egyensúlyt, fenntartják az érrendszer rugalmasságát.
Mennyi fehérjét érdemes fogyasztani?
A napi fehérjeszükséglet testsúly kilogrammonként 1-2 gramm között változik, ám ezt számos körülmény befolyásolja.
– mondja Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.
– Nagyobb mennyiségre van szükségük a kisgyermekeknek, a serdülő fiataloknak, a nehéz fizikai munkát végzőknek, a sportolóknak, a legyengült lábadozó betegeknek, és a testsúlycsökkentő diétát folytatóknak is.
Szerencsére ma már számtalan olyan komplex termék közül válogathatunk, melyek a fehérjén túl rostokat és a szervezet számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek a teljesítményünk növelését is eredményezhetik.