Ezeknek a zöldségeknek a legjobb a vitamin és ásványi anyag tartalmuk
Tetszik vagy vagy nem, a zöldségek a kiegyensúlyozott étrend alapvető részét képezik. De melyik a legjobb?
Ha már gyümölcsről és zöldségről van szó, valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk a napi 5 szabállyal. A szakemberek szerint, ha megeszünk napi 5 zöldséget vagy gyümölcsöt az nagyban hozzájárul, hogy egészségesebb ér- és bélrendszerünk legyen, valamint általában 5 jól megválasztott zöldség vagy gyümölcs kiteszi napi vitaminszükségletet.
Mindegy, hogy melyik ötöt választjuk? Minden zöldség egyenlő, vagy némelyik jobb?
A válasz nem mindegy – egyes zöldségek sokkal erősebbek, mivel bizonyos tápanyagokban gazdagabbak. Íme néhány, amit adjon hozzá az étrendjéhez, ha fokozni szeretné a vitamin/ásványi anyagok bevitelét.
Milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk?
A vitaminok szerves anyagok – élőlényekből származnak vagy általuk állítják elő őket, és általában szén- és hidrogénatomokat tartalmaznak. Az ásványok viszont szervetlen, természetben előforduló anyagok, amelyek kőzetekből, talajból vagy vízből származnak.
Szervezetünknek kis mennyiségben szüksége van bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra a működéséhez – ezekhez a legegyszerűbben a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozással juthatnak hozzá.
A nélkülözhetetlen vitaminok közé tartozik az A-vitamin, a B-vitamin és a folsav, valamint a C-, D-, E- és K-vitamin.
Ásványi anyagok tekintetében többek között kalciumra, jódra, vasra, rézre, káliumra és cinkre van szükségünk.
Milyen zöldségeket együnk, hogy ezek a tápanyagok bekerüljenek az étrendünkbe?
A gyümölcsök és zöldségek széles választékának fogyasztása fontos, hogy elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot kapjunk. Egyes zöldségek azonban különösen tápanyagdúsak, így egy rakás tápanyagot kínálnak számunkra.
- Brokkoli: A gyerekek által mindenhol utált brokkoli tele van tápanyagokkal, az A-, B-5-, B-9-, C- és K-vitamintól a magnéziumig, nátriumig és kénig.
- Leveles zöldek: A leveles zöldek, mint a spenót és a kelkáposzta, tele vannak vitaminokkal, köztük A-, B-9-, C-, E- és K-vitaminokkal, és ásványi anyagokban sem szűkölködnek, kalciumot, magnéziumot, mangánt, káliumot és vasat tartalmaznak.
- Sárgarépa: Lehet, hogy a sárgarépa nem segít a jobb látásban, de A-, C- és K-vitamint, valamint a nátriumot és a káliumot kiválóan továbbadja.
- Édesburgonya: Az A- és C-vitamin, valamint a nátrium és a mangán pótlása érdekében ne keressen tovább, kiváló megoldás lehet az édesburgonya minden formája.
- Paprika: Az A-, C- és E-vitamin bőséges a kaliforniai paprikában, csakúgy, mint az ásványi nátrium.
- Hüvelyesek: A hüvelyesek, mint például a bab, a borsó és a lencse, az átfogó zöldségfélék családjába tartoznak. És hemzsegnek a tápanyagokban, beleértve a B-6 és B-9 vitaminokat, magnéziumot, káliumot, mangánt, cinket, szelént és rezet.
- Spárga: A spárga B-9-, E-, K-vitamint és ként tartalmaz.
- Avokádó: A millenárisok szeretett zöldségét okkal népszerűsítik: B-3, B-5, E vitaminokat és magnézium ásványi anyagot tartalmaz.
Az alapvető vitaminok és ásványi anyagok további nagyszerű forrásai közé tartozik a gomba, a burgonya és – ha gyümölcsöt dobunk a keverékbe – a mangó, a görögdinnye, a banán, a citrusfélék, az eper és a paradicsom a Harvard Medical School Special Health Report szerint .
Gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és bab fogyasztása azt jelenti, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot préselhet be szervezetébe. Az itt felsoroltak jó tápanyagdús lehetőségeket kínálnak, de ez nem jelenti azt, hogy más tápanyagokat figyelmen kívül kell hagyni.
Olvasta már?
- Változókorban milyen vitaminokat érdemes pótolni? Ezt tanácsolja a nőgyógyász
- Folyton aggódik? Ezek az alapvitaminok enyhíthetik a szorongást
- Ezek a betegségek és tünetek jelezhetik, ha B-vitamin hiányunk van
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!