Kelbimbó - ezért érdemes minél többször az asztalra tenni
Sajnos sokan nem szeretik, pedig számtalan jótékony hatással bír.
Az apró káposztafejekre emlékeztető kelbimbó, a keresztesvirágúak családjába tartozik és tele van olyan értékes tápanyagokkal, amelyek jótékony hatással vannak egészségünkre. Lássuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a zöld vitaminbombát, mely hazánkban talán nem örvend akkora népszerűségnek, pedig egészségügyi szempontból rendkívül értékes.
Rostban gazdag golyócskák
A keresztesvirágú zöldségeket – mint a karfiol, brokkoli, káposzta és természetesen a kelbimbó – sokan kerülik, attól tartva, hogy nehezen emészthetők, puffadást, hasfájást vagy gyomorgörcsöket okoznak. Akiknek érzékenyebb a gyomruk, valóban nehezebben dolgozzák fel ezeket a zöldségeket, de gyakran a szervezetünk egyszerűen nincs hozzászokva a bennük lévő, nagy mennyiségű rosthoz.
Azonban ha rendszeresen fogyasztunk ilyen élelmiszereket, a szervezetünk hozzászokik, és az emésztés során jelentkező kellemetlenségek is csökkennek.
Segít a méregtelenítésben és gyulladáscsökkentő hatású is
A kelbimbóban jelentős mennyiségben található C-, K- és B6-vitamin, folát, mangán, réz, foszfor és kálium. Magas rosttartalma mellett antioxidánsokban is gazdag, így védi sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. Az oxidatív stressz több súlyos betegség kialakulásának kockázatát növeli és az öregedési folyamatokra is negatív hatással van. A kelbimbóban található kaempferol nevű anyag lassítja a daganatos sejtek növekedését, csökkenti a gyulladást és jótékony hatással van a szív egészségére.
Emellett a kelbimbó glükozinátokban és kénvegyületekben gazdag, amelyek elengedhetetlenek a szervezet hatékony méregtelenítéséhez. Egy kutatás szerint a kelbimbó rendszeres fogyasztása akár 30 százalékkal is növelheti bizonyos méregtelenítő enzimek szintjét a szervezetben, ami jelentősen csökkentheti a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét is.
Csökkentheti a gyulladásokat
A kelbimbót azoknak is javasolják, akik krónikus gyulladásos betegségektől, például asztmától vagy sokízületi gyulladástól szenvednek. A mikroszkopikus gyulladások számos betegséget okozhatnak, többek között károsítják a vérereket is. A kelbimbóban található vegyületek segítenek csökkenteni ezeket a gyulladásokat és az ezekkel összefüggő kellemetlen tüneteket.
Vércukor-barát
A kelbimbó jó hatással van a vércukorszintre, mivel magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok felszívódását, így stabilabb vércukorszintet biztosít. Emellett a benne található antioxidánsok és egyéb tápanyagok hozzájárulnak a hasnyálmirigy egészségéhez és az inzulinérzékenység javításához.
Összegezve
- A kelbimbó sok C-, K- és B6-vitamint, folátot, mangánt, rézet, foszfort és káliumot tartalmaz.
- A kelbimbóban található anyagok lassíthatják a daganatos sejtek növekedését, csökkenthetik a gyulladást és jó hatással vannak a szív egészségére is.
- Segíti a szervezet hatékony méregtelenítését és csökkentheti a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét.
- Javasolt krónikus gyulladásos betegségek, például asztma vagy sokízületi gyulladás esetén is.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Mennyi 1 adag saláta? Ennyi zöldséget kellene fogyasztani naponta