Ezért lehet egészségesebb a főtt főtt paradicsom a nyersnél
Az illinoisi Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Központ kutatói szerint a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is jobb hatásokkal bír.
A főtt paradicsom hatásosabb a betegségek ellen?
A hőkezelés növeli a paradicsomban található likopének betegségeket legyőző hatását. A zöldség fogyasztásával csökkenthető a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata, állítják a tudósok.
Amerikai kutatók felfedezték, hogy a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is előnyösebb hatásokkal bír. A lédús növény a legfőbb forrása az erőteljesen antioxidáns hatású likopénnak, de más gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben sokkal hatásosabb főtt formában. Az illinoisi Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Központ kutatói szerint ez a tápanyag segíthet megelőzni a gyulladásos folyamatokat és a vérrögök képződését.
Már közismert a paradicsom és bizonyos betegségek ritkább előfordulása közti kapcsolat, mint amilyen például a prosztatarák, a szívbetegség és a csontritkulás.
Mi az a likopén?
A likopén kémiailag ún. tetraterpén, a karotinoidok családjába tartozó vegyület. Ez adja a vöröses színt az ebben gazdag növényeknek. Fontos szerepe van a növényi fotoszintézis reakciósorában. A paradicsom mellett a dinnye, egyes grapefruit fajok, papaya is tartalmaz likopént, nem kis mennyiségben.
Tovább kutatják
A cikkben említett klinikai területeken nem volt teljesen egyértelmű a hatékonysága. Sok és sokrétű klinikai vizsgálat szükséges még ahhoz, hogy bebizonyosodjon, ezekben a betegségekben valóban hasznos-e. Ami bizonyos, és az FDA is így nyilatkozott, hogy a teljes paradicsom fogyasztása hasznos lehet, nemcsak a likopén, hanem az egyéb alkotórészek miatt is.
Az áttekintés Dr. Britt Burton-Freeman és Dr. Kristin Reimers készítették el az American Journal of Lifestyle Medicine című folyóiratban,melyet így összegeztek: "Az egyre növekvő tudományos ismeretek a paradicsomkészítményekkel kapcsolatban hatékonyan növelhetik a zöldségbevitelt, így általánosságban javulnak az étkezési szokások, melyek végül egészségesebb életvitelhez vezetnek.
Olvasta már?
- Ezért éri meg rendszeresen paradicsomot enni
- Így csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a paradicsomlé
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!