Mire jó a kelbimbó? Ízületi gyulladás és asztma ellen sem rossz
Sőt, a cukorbetegséggel élők számára is jótékony hatású lehet a kelbimbó.
Az apró káposztafejekre emlékeztető kelbimbó a keresztesvirágzatúak családjába tartozik, és tele van olyan értékes tápanyagokkal, melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Lássunk, miért érdemes rendszeresen enni belőle!
A kelbimbó nem feltétlen olyan népszerű itthon, mint amennyire értékes egészségügyi szempontból. Ismerje meg jobban, és tegye gyakrabban az ebédlőasztalára ezt a kicsi zöld vitaminbombát!
Kevés rostot fogyasztunk
A keresztesvirágzatú zöldségeket (a karfiolt, brokkolit, káposztát, és persze a kelbimbót is) sokan elutasítják, mert attól félnek, hogy túlságosan megterhelik az emésztést, puffadást, hasfájást vagy hasi görcsöket okoznak. Valóban igaz lehet, hogy akinek érzékenyebb a gyomra, az nehezebben emészti meg ezeket a zöldségeket, de sokkal valószínűbb, hogy csak azért okoznak kellemetlen tüneteket, mert a szervezetünk nincs hozzászokva a bennük lévő rostokhoz.
Sajnos, általában sokkal kevesebb rostot fogyasztunk, mint kellene, így nem csoda, hogy amikor jól belakmározunk a rostdús ételekből, akkor azok megemésztése fájdalmas tünetekkel járhat. Sokkal jobban járunk, ha rendszeresen eszünk rostban gazdag élelmiszereket, közülük is kiemelt szerepe lehet a keresztesvirágzatúaknak, mert ezekben rengeteg értékes tápanyagot is megtalálhatunk!
Segíti a méregtelenítést, csökkenti a gyulladásokat
A kelbimbóban például nagyobb mennyiségben található C-, K- és B6-vitamin, folát, mangán, réz, foszfor és kálium is, rosttartalma is kimagasló. Magas antioxidáns tartalma miatt védi a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. Az oxidatív stressz a kutatások szerint növeli jó néhány súlyos betegség kialakulásának rizikóját, és az öregedési folyamatokra is hatással van. A kelbimbóban található kaempferol nevű anyag lassítja a daganatos sejtek növekedésének ütemét, csökkenti a gyulladásokat és a szívünk egészségére is jótékony hatással van.
A kelbimbó úgynevezett glükozinátokban, valamint kénvegyületekben is gazdag, ezek mind szükségesek ahhoz, hogy a szervezetünk hatékonyan képes legyen a méregtelenítésre. Egy kutatás szerint a kelbimbó rendszeres fogyasztása akár 30 százalékkal is növelheti bizonyos méregtelenítő enzimek szintjét a szervezetünkben, ez pedig a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét is jelentősen csökkentheti.
Azoknak is javasolt a kelbimbó fogyasztása, akiknek krónikus gyulladásos betegsége van – ezek közé tartozik például az asztma vagy a sokízületi gyulladás is. A mikroszkopikus gyulladások ráadásul számos betegséget is okozhatnak, károsítják többek között a vérereket is. A kelbimbóban található vegyületek csökkentik a gyulladásokat, és az ezekkel összefüggő kellemetlen tüneteket.
Mindezek mellett a kelbimbóban található vitaminok, rostok és egyéb tápanyagok segítenek kiegyensúlyozni a vércukor- és a koleszterinszintet is, vagyis támogatják az egészségünket.
Olvasta már?
- Hal, dió, gyümölcs: csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulását?
- Sáfrány: védi szemünket, agyunkat is
- Ezek a narancs jótékony élettani hatásai: meglepően sok dologra képes
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!