Ezeket látta már?

Ezeket az ételeket sose melegítse újra - súlyos következményei lehetnek

étel újramelegítés veszély baktérium táplálkozás

A dietetikus az alábbi veszélyekre figyelmeztet.

Mindannyiunkkal meg szokott esni az, hogy elszámoljuk a mennyiségeket és megmarad több-kevesebb az ebédből vagy a vacsorából. Ilyenkor persze megy a maradék a hűtőbe, hogy később el tudjuk majd fogyasztani és ne vesszen kárba. A dietetikus azonban felhívja a figyelmet pár olyan ételre, melyeket nem szabad újramelegíteni - ennek pedig két nyomós oka is van.

Mérgező anyagok és baktériumok

Az ételek újramelegítése során figyelembe kell venni, hogy azok kémiai összetevői megváltozhatnak, ami potenciálisan mérgező anyagok felszabadulásához vezethet, és különféle egészségügyi problémákat okozhat (például vesekárosodást). Emellett, ha bizonyos ételeket hosszabb ideig szobahőmérsékleten hagynak a melegítés előtt, az elősegítheti bizonyos baktériumok (pl. E. coli, listeria) szaporodását, amelyek nehezen elpusztíthatók - írja a Daily Mail.

Harini Bala dietetikus három olyan ételt osztott meg, amelyeket sohasem ajánlott újramelegíteni és azt is elmagyarázta, hogy miért nem.

Spenót: vesekő, rák

A spenótban lévő oxálsav újramelegítéskor kristályosodhat és mérgezővé válhat, növelve a vesekő kialakulásának kockázatát, ráadásul nitrátokat is tartalmaz, amelyek újramelegítéskor nitritté alakulnak. A nitritek olyan vegyületeket képezhetnek, amelyek fokozzák a bélrák kockázatát. Ezenkívül a spenót levelei gyakran listeriával fertőződhetnek, és nem megfelelő melegítés esetén a baktériumok megmaradhatnak, amely lázhoz, influenzaszerű tünetekhez, fejfájáshoz, nyakmerevséghez, zavartsághoz vagy akár görcsrohamokhoz vezethet.

Tea: baktériumok, ízromlás

A teát forrón az igazi kortyolgatni, ám megeshet, hogy időközben kihűl az italunk. Ezt érdemes elkerülni, hiszen újramelegítéssel a keserű tanninok felerősödnek, így az íze már nem lesz az igazi, ráadásul az esetleges szunnyadó baktériumok így aktívvá válhatnak.

Rizs: Bacillus cereus-fertőzés

A dietetikus szerint a legnagyobb kockázatot a rizs újramelegítése hordozza. A főtt rizs lehűtve ún. Bacillus cereust tartalmazhat, ami egy spóraképző baktérium, mely gyakori a talajban és a zöldségekben. Ezek a spórák ellenállnak a hőnek, így a felmelegítés nem csökkenti a rizs okozta fertőzés kockázatát. A Bacillus cereus-fertőzés tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés és a hasi görcsök.

- Újra felmelegíthető, ha [főzés után] két órán belül hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben tárolja - tanácsolja a dietetikus, és hozzátette, ám ha reggel megfőzi a rizst, kint hagyja és este rakja csak a hűtőbe, hogy másnap elfogyassza, akkor nagy a fertőzés veszélye.

A problémát igen komolyan kell venni, mivel régebben ez okozta egy fiatal belga férfi halát, aki öt napig szobahőmérsékleten tárolt, majd spagettit fogyasztott.

A tészta elfogyasztását követően rövid időn belül a férfi rosszullétre panaszkodott, többek között hányingert, hasi fájdalmat, fejfájást, hasmenést és hányást tapasztalt. Állapota rohamosan romlott, és 10 órán belül elhunyt. A boncolás során megállapították, hogy halálát a szervei leállása okozta, amelyet a máj súlyos, központi lebeny körüli károsodása idézett elő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához