Sütőtök és gomba: C-és D-vitaminban gazdag ételek őszre
Az őszi-téli időszakban jobban oda kell figyelnünk egészségünkre, de hogyan segíthet a sütőtök és a gomba?
A sütőtökkel és a gombával is sokat tehetünk szervezetünk védekezőképességének növeléséhez.
Sütőtök, a természetes multivitamin
C-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin tartalmának köszönhetően a sütőtök egészségmegőrző és gyógyító hatású. Magas C-vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez. Antioxidáns tartalma is jelentős, ami segíthet megakadályozni a különböző daganatos megbetegedések kialakulását.
Ásványi anyagokban is bővelkedik: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és folsav tartalmának köszönhetően hozzájárul szervezetünk optimális működéséhez, egészségünk megóvásához. Kifejezetten hatékony a gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák kezelésére, de alkalmazható tüdőgyulladás esetében is. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.
A sütőtökben található kálium, C-vitamin, rostok és antioxidánsok együttesen támogatják a szív egészséges működését, csökkentik a rossz koleszterinek szintjét, védve ezzel a teljes érrendszert. A szervezetbe kerülő karotinok a bőr káros UV-sugarakkal szembeni védekező mechanizmusát támogatják. A sütőtök fogyasztása emellett egészségesebbé, szebbé teszi bőrünket, és a pattanások kezelésében is hatékony.
Nagyon tápláló, húsa könnyen emészthető, ezért csecsemőknek is bátran adható. Fogyókúrázóknak szintén nagyszerű választás: kalóriatartalma alacsony, mert 94%-a víz, mégis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, a rostok miatt pedig enyhíti az éhségérzetet.
Tipp: a sütőtököket ne keverjük össze a dísztökökkel, mert utóbbiak mérgezők lehetnek!
Gomba, az egyetlen nem állati eredetű D-vitamin forrás
A gombafélék természetes formában tartalmaznak D-vitamint, mégpedig jelentős mennyiségben. Különösen az őszi-téli időszakban jelenthetnek természetes alternatívát a D-vitamin pótlására. Ez kiemelten fontos, hiszen manapság már pontosan tudjuk, hogy a C-vitamin mellett immunrendszerünk másik alapvető támogatója a D-vitamin. A gomba B-vitaminban is gazdag, ami javítja a vörösvérsejtek minőségét és a szervezet oxigénszállító-képességét, hozzájárulva ezzel a szervezet energiaraktárának feltöltéséhez. Ha több az oxigén, akkor ugyanis nagyobb a vitalitás és az erő is.
Ásványianyag-tartalma szintén elképesztő, az egyik legjobb szelénforrás. Emellett jelentős a kálium- és a foszfortartalma is. Kitintartalma a koleszterinszintet csökkenti. A gombák tartalmazzák az összes esszenciális, azaz a test működéséhez nélkülözhetetlen aminosavat, ami azt jelenti, hogy teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek. Ezen tulajdonságuk miatt nagyszerű húspótlók is lehetnek.
Rosttartalmuk is magas, ami elősegítheti a belek egészséges működését, és hosszan tartó jóllakottság érzetet okoz. A gomba szénhidráttartalma elenyésző, kalóriatartalma alacsony. Liszt- és tejfehérje-érzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják, hiszen sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz.
Tipp: ne hámozzuk a gombát, csak mossuk meg! A pucolással értékes ásványi anyagok és vitaminok vesznek el.