Ezeket látta már?

A sajt lenne a horkolástól mentes alvás titka?

sajt horkolás alvási apnoe tanulmány kutatás

Egy nemrégiben végzett kutatás örömhírrel szolgál a sajtkedvelők számára: azok, akik rendszeresen fogyasztanak sajtot, alacsonyabb eséllyel szenvednek alvási apnoétól, mint azok, akik kerülik ezeket.

Az alvási apnoe egy gyakori alvászavar, amely során a légzés időnként megakad, majd újraindul, súlyosan rontva az alvás minőségét és hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz, például szív- és érrendszeri betegségekhez, anyagcsere-rendellenességekhez és kognitív hanyatláshoz vezethet.

A tanulmányról

A Sleep Medicine folyóiratban publikált tanulmány 400 000 ember adatait elemezték és megállapították, hogy a sajtfogyasztók körében 28%-kal alacsonyabb az alvási apnoe kockázata azokhoz képest, akik nem fogyasztják. A kutatók arra is rámutattak, hogy a sajt beivitele 23 biomarkerrel hozható összefüggésbe, amelyek az alvási apnoéhoz kapcsolódnak.

Bár további vizsgálatok szükségesek, de a kutatócsoport reméli, hogy felfedezéseik új utakat nyithatnak az alvási apnoe megelőzésére és kezelésére vonatkozóan.

Miért pont a sajt?

A sajt gazdag fehérjében, kalciumban, esszenciális tápanyagokban, zsírsavakban, aminosavakban, vitaminokban és bioaktív peptidekben, amelyek mind hozzájárulnak az általános egészséghez. A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a tápanyagok kedvezően befolyásolják az anyagcserét és a szív- és érrendszeri egészséget, ezáltal csökkentve az alvási apnoe kockázatát.

- Ez a tanulmány jelentős bizonyítékokat tár fel arra vonatkozóan, hogy a sajtfogyasztás és az alvási apnoe kockázata között fordított arányosság áll fenn. Ezt az összefüggést számos fontos biomarker közvetíti, beleértve az aszpartát-aminotranszferázt, a karbamidot, a cisztatin C-t, a nemi hormonokat kötő globulint, a tesztoszteront és a diasztolés vérnyomást– nyilatkozták a kutatók.

Milyen sajtot válasszon?

Annak ellenére, hogy a sajt számos egészségügyi előnnyel bír, sokakat elriaszthatnak a magas telített zsír- és nátriumtartalmú termékek. Ám érdemes tudni, hogy jól beépíthetők egy kiegyensúlyozott étrendbe, ha olyan fajtákat választ, amelyek alacsony nátriumtartalmúak és minimálisan feldolgozottak. A keményebb sajtok, mint a cheddar, a svájci, a parmezán és a kék sajtok általában egészségesebbek, mint a lágy típusok, mivel több kalciumot tartalmaznak. Továbbá, az érlelt sajtok plusz egészségügyi előnnyel is járhatnak, ugyanis segíthetnek az emésztés javításában és az immunrendszer erősítésében is.

- Nem minden sajt egyforma, ráadásul túlzott fogyasztásuk súlygyarapodáshoz vezethet, ami viszont növelheti az alvási apnoe kockázatát. Léteznek azonban olyan egészséges sajtok, amelyek magasabb fehérjetartalommal és alacsonyabb zsírtartalommal bírnak - mondja Kevin Shayani, MD, a Northwell Lenox Hill Kórház munkatársa.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Alvási apnoé: így állítsa be a CPAP készüléket

Alvási apnoé: így állítsa be a CPAP készüléket

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvási apnoe

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához