Ezeket látta már?

Magyar kutatás - a C-vitamin több lehet, mint egy egyszerű antioxidáns

magyar kutatás c-vitamin antioxidáns

Úttörő kutatási eredményeket értek el a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai a C-vitamin élettani szerepeit illetően.

A C-vitamin újszerű szerepét tárta fel Tóth Szilvia Zita és munkatársai a Plant Physiology folyóiratban megjelent legfrissebb tanulmányukban. Kimutatták, hogy a C-vitamin nemcsak a növények oxidatív stresszel szembeni védelmében játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem az anyagcsere számos folyamatát is szabályozza. A publikáció a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) Lendület Molekuláris Fotobioenergetikai Csoport, a Metabolomika Labor, a Lendület Számítógépes Rendszerbiológiai Csoport, a Max Planck Molekuláris Növényélettani Intézet és a KTH Royal Institute of Technology kutatóival közös munka eredményeként született.

A C-vitamin a sejtek anyagcsere-folyamatait is befolyásolja

A C-vitamin legalapvetőbb szerepe a reaktív oxigénformák semlegesítése, de emellett más élettani hatásokkal is bír. Tóth Szilvia Zita és együttműködő partnerei felfedezték, hogy a C-vitamin a sejt anyagcsere-folyamatait nagymértékben befolyásolja.

Kísérleteikhez a lúdfű nevű modellnövény két olyan mutánsát használták, amelyek csökkent C-vitamin tartalommal rendelkeznek az egész sejtben, illetve csak a fotoszintézisért felelős sejtszervecskében, a kloroplasztiszban. Ideális nevelési körülmények között egyik típusú C-vitamin-hiány sem okoz oxidatív károsodást.

Ezzel szemben a HUN-REN SZBK Metabolomika Laborjában végzett analízis nagymértékű változásokat mutatott ki mindkét C-vitamin-hiányos mutáns anyagcseréjében, ami arra utal, hogy a kloroplasztiszban található C-vitamin jelentősen befolyásolja a növényi metabolizmust. Egy szintén újonnan kifejlesztett proteomikai elemzés segítségével pedig feltárták, hogy a C-vitamin több kulcsfontosságú enzimmel lép közvetlen kölcsönhatásba, így befolyásolva az anyagcsereutak működését.

Embereknél is elképzelhető ez a hatás

Ezzel Tóth Szilvia Zita és együttműködő partnerei elsőként bizonyították, hogy a C-vitamin – a jól ismert antioxidáns hatás mellett – alapvetően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, mégpedig az abban részt vevő enzimek aktivitásának szabályozásán keresztül, és egyfajta belső metabolikus jelként működik. Ez az ismeret jelentősen hozzájárulhat a magasabb C-vitamin tartalmú növényfajták létrehozásához. Emellett elképzelhető, hogy a C-vitamin nemcsak a növények, hanem az állati és az emberi sejtek anyagcsere-folyamatait is szabályozza.

A C-vitamin szerepe az emberi szervezetben

A vízben oldódó C-vitamin (aszkorbinsav) szükséges az összes testszövet növekedéséhez, fejlődéséhez és helyreállításához. Fontos szerepe van az immunrendszer erősítésétől kezdve az antioxidáns hatásokon át egészen a kollagén szintézisig. Ezek mellett javítja a vas felszívódását az élelmiszerekből - ez a hatása különösen fontos a nem-hem vas (növényi alapú vasformák), így a anémia megelőzéséhez is hozzájárul.

Hiánya fáradékonyságot, levertséget, ínyproblémákat, gyakori fertőzéseket, súlyos esetben pedig skorbutot okozhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

C-vitamin megfázás, nátha ellen? Valójában ennyit használ az aszkorbinsav

C-vitamin megfázás, nátha ellen? Valójában ennyit használ az aszkorbinsav

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

C-vitamin

Forrás: Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához