Ez az alapvitamin jót tehet a szívének
Egy kutatás érdekes eredményekre jutott.
A K-vitamint tartalmazó élelmiszerekben gazdag étrend jelentős védelmet biztosít a szív számára - derül ki a Journal of the American Heart Association kutatásából. A kutatók több, mint 50 000 ember táplálkozási adatait vizsgálták meg az egy évtizeden át zajló dániai tanulmány során. Arra jutottak, hogy azoknak, akik több K-vitaminban gazdag ételt fogyasztottak, 21 százalékkal alacsonyabb volt az ateroszklerotikus szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik étrendje kevésbé bővelkedett ebben a vitaminban.
A leglátványosabb hatás azoknál volt érezhető, akik zöld leveles zöldségeket és növényi olajokat fogyasztottak, amelyek K1 vitaminban gazdagok - mondta Nicola Bondonno, az Edith Cowan Egyetem Táplálkozási Kutatóintézetének tudományos munkatársa. De azok között is alacsonyabb volt a kockázat, akik bőségesen fogyasztottak olyan K2-ben gazdag ételeket, mint néhány állati eredetű élelmiszer és fermentált étel.
Kevés érv van a K-vitamin táplálék-kiegészítők mellett
Jóllehet a K-vitamin szintjének növelése táplálék-kiegészítők szedésével lehetséges, nem feltétlenül ez a legjobb út.
Ezt támasztja alá egy 2019-es kutatás is, ahol azt figyelték meg, hogy a korábban a szív számára ígéretes dolgok - multivitaminok, antioxidánsok, folsav, E-vitamin és béta-karotin mennyire hatásosak a szívbetegségek ellen. A kutatók azonban kevés bizonyítékot találtak arra, hogy bármelyikük segített a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében vagy kezelésében.
K-vitamin pótlás táplálék-kiegészítő helyett táplálékkal
Ezeknek a vegyületeknek a táplálékkiegészítők helyett az élelmiszerrel történő bevitele azonban egészen más történet. Ennek oka az, hogy az étrendi források nemcsak vitaminokat tartalmaznak, hanem rostot, antioxidánsokat és egészséges zsírokat is, amelyek együttesen javítják a szívműködést, mondja Robert Greenfield, a MemorialCare Heart & Vascular kardiológusa.
Például a K -vitaminban gazdag élelmiszerek - a sötét leveles zöldek, a brokkoli, a kelbimbó és az avokádó - szintén gazdagok más vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek a szív javát szolgálják
- mondta Greenfield.
Ezek közé tartozik a vas, a magnézium és a cink. A K-vitaminban gazdag húsok és tejtermékek - például marhahús, csirke és kemény sajtok - szintén fehérjét és egészséges zsírokat biztosítanak. Greenfield hozzátette, hogy a K-vitamin zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy egy kis zsírra van szükség a megfelelő felszívódáshoz, ezért is hasznos őket étel formájában fogyasztani.
K-vitamin: könnyű az étrendbe illeszteni
Még egy előnye a K-vitamin étrendbe iktatásának: nem igényel nagy erőfeszítést. Tehát, ha minden nap hozzáadsz a napi menüdhöz egy kis mángoldot, spenótot, máris tettél valamit a szív egészségért.
"A K-vitaminban gazdag zöldségekben található bioaktív vegyületek sokasága sokféle módon megvédhet más krónikus betegségektől is "- mondja a szakember, azon túl, hogy nagyon hasznos a szív és érrendszer számára!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!