Vajon meg kell mosni a húst sütés előtt? Ezt mondják a szakértők
Ön meg szokta mosni felhasználás előtt a húst?
A tányérunkra kerülő hús megmosása sokak számára természetes reflex. De vajon helyes-e ez az alapszabály? Eláruljuk, mit mondanak a szakértők, és hogyan lehet elkerülni a hibákat a konyhában.
Meg kell mosni a húst főzés, sütés előtt?
Az élelmiszerek, például gyümölcsök és zöldségek alapos megmosása elsősorban azért szükséges, hogy ezáltal megszabaduljunk a kórokozóktól és szennyeződésektől. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, a hús esetében némileg más a helyzet. Felületeinek mosása ugyanis nem távolítja el a káros mikroorganizmusokat olyan mértékben, mint a megfelelő hőkezelés. Ezenkívül a hús felszívja a vizet, ami befolyásolja annak állagát, ráadásul a sütés során a zsír ellenőrizetlen kifröccsenéséhez is vezethet - írja az Onet.
Az USDA kutatásai kimutatták, hogy a hús mosása vagy öblítése növeli a keresztszennyeződés kockázatát a konyhában, ami élelmiszer eredetű megbetegedésekhez vezethet. Élelmiszer-biztonsági szempontból tehát nem ajánlott a nyers baromfi-, marha-, sertés-, bárány- vagy borjúhús főzés előtti mosása, mivel megnöveli az ételmérgezések esélyét.
A megfelelő hőmérsékleten történő főzés (legyen szó sütésről, pirításról, roston sütésről, főzésről vagy grillezésről) elpusztítja a húson lévő baktériumokat.
Hány fokosnak kell lennie a húsnak?
Hogy megtudja, étele elérte-e a szükséges hőmérsékletet ahhoz, hogy elpusztuljanak a kórokozók, érdemes ételhőmérőt használnia. Minden nyers marha-, sertés-, bárány- és borjúhúst (steakeket, sülteket és szeleteket) legalább 63°C belső hőmérsékletre kell főzni. A biztonság és a minőség érdekében hagyja a húst legalább három percig pihenni, mielőtt felvágná vagy fogyasztaná.
A darát húsokat 71°C hőmérsékleten lehet biztonságosan fogyasztani. Burgereknél helyezze be az ételhőmérőt a pogácsák oldalába, amíg el nem éri a közepét a pontos leolvasás érdekében. A baromfitermékek esetén a 74°C hőmérséklet a biztonságos.
A halat és a tenger gyümölcseit legalább 63°C-ra hevítse, vagy amíg a hús már nem átlátszó.
Mit tegyen, hogy biztonsággal tudjon húsos ételeket készíteni?
A hús biztonságos kezelése érdekében kövesse az alábbi tanácsokat:
- Alapos kézmosás: mind a hús kezelése előtt, mind után mosson alaposan kezet.
- Eszközök és felületek tisztítása: minden alkalommal tisztítsa meg a konyhai eszközöket és felületeket, miután nyers hús került oda.
- Kerülje a hús megmosását: amint már említettük, a hús mosása nem szükséges, és növelheti a baktériumok terjedésének kockázatát.
- Hőkezelés alkalmazása: a megfelelő hőkezelés elpusztítja a húson található mikroorganizmusokat.
Így kerülheti el a keresztszennyeződést
A keresztszennyeződés a káros baktériumok átvitele egyik élelmiszerről, vágódeszkáról vagy edényről a másikra. Ez akkor következik be, ha nem megfelelően kezeli ezeket - különösen figyelni kell erre a nyers hús, baromfi, tojás és tengeri ételek esetében. Fontos, hogy ezeket az ételeket és azok levét tartsa távol a már megfőtt vagy fogyasztásra kész ételektől, valamint a friss termékektől.
Elkerülheti a keresztszennyeződés, ha a munkalapokat és a mosogatót forró, szappanos vízzel alaposan megmossa. Az extra védelem érdekében fertőtlenítheti az edényeket és a munkafelületeket olyan oldatokkal, amelyek eltávolíthatják a betegséget okozó kórokozókat.
Ez azért is fontos, mert az élelmiszer eredetű betegségeket okozó baktériumok igen hosszú ideig maradhatnak a felületeken. A Campylobacter akár 4 óráig, a Salmonella pedig akár 32 óráig is életben maradhat a konyhában.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!
Ezek a jelek árulják el, ha egy étel már nem biztonságos