Ezeket látta már?

Negatív kalóriás ételek - most megtudhatja, valóban léteznek, vagy ez csupán egy diétás mítosz

negatív kalóriás ételek igaz mítosz fogyás

Néhány élelmiszer azért vált népszerűvé a fogyókúrázók körében, mert úgy tartják, hogy negatív kalóriásak. Hogy ez pontosan mit is jelent?

A szervezetünknek energiára van szüksége ahhoz, hogy megemésszen és feldolgozzon minden ételt, amit elfogyasztunk. A negatív kalóriás élelmiszer kifejezés jellemzően olyan, javarészt zöldségeket és gyümölcsöket takar, amelyek elfogyasztásához, megemésztéséhez állítólag több kalóriára van szükség, mint amennyi bennük van - írja a Healthline.

Negatív kalóriás élelmiszerek

Ha léteznek ilyen élelmiszerek, akkor elméletileg az elfogyasztásukkal fogyhatunk, hiszen több kalóriát használtunk fel az elfogyasztásuk és megemésztésük során, mint amennyit belőlük nyertünk. A negatív kalóriatartalmúként reklámozott élelmiszerek jellemzően magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek.

Néhány konkrét példa erre:

  • zeller: 14 kalória csészénként (100 gramm), 95% víz.
  • sárgarépa: 52 kalória csészénként (130 gramm), 88% víz
  • saláta: 5 kalória csészénként (35 gramm), 95% víz
  • brokkoli: 31 kalória csészénként (90 gramm), 89% víz
  • grapefruit: 69 kalória csészénként (230 gramm), 92% víz
  • paradicsom: 32 kalória csészénként (180 gramm), 94% víz
  • uborka: 8 kalória csészénként (50 gramm), 95 % víz
  • görögdinnye: 46 kalória csészénként (150 gramm), 91% víz
  • alma: (110 gramm), 86% víz

Ezeken kívül többek között a citrom, káposztafélék, bogyós gyümölcsök vagy cukkini is gyakran szerepel a negatív kalóriás élelmiszerek listáján.

Csak egy mítosz?

Jelenleg nincsen bizonyíték arra, hogy ezeknek a zöldségeknek, gyümölcsöknek a feldolgozása több energiát igényelne, mint amennyit az elfogyasztásukkal beviszünk a szervezetünkbe. Sokakban felmerülhet, hogy a rágás során felhasznált energia hozzájárulhat-e ahhoz, hogy egy élelmiszer negatív kalóriatartalmú legyen. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a rágógumi rágása óránként körülbelül 11 kalóriával növeli a szervezet által felhasznált energiát. Ebből fakadóan például a zeller vagy más ételek néhány perces rágása során alatt felhasznált energia mennyisége valószínűleg nagyon kicsi.

Az is igaz, hogy a szervezet kalóriát éget el az ételek megemésztése során, de nem mindegy, hogy az adott élelmiszer milyen tápanyagokat tartalmaz. Az élelmiszerek feldolgozásához felhasznált energia a szénhidrátok esetében az étel által tartalmazott kalóriák 5-10%-a, a zsírok esetében 0-5%-a, a fehérjék esetében pedig 20-30%-a. A legtöbb állítólagos negatív kalóriatartalmú élelmiszer elsősorban vízből és szénhidrátokból áll, és nagyon kevés zsírt vagy fehérjét tartalmaz.

Nem valószínű, hogy ezeknek az ételeknek az emésztéséhez felhasznált energia jóval magasabb lenne, mint más szénhidrát-alapú ételek esetében, bár ezt még nem vizsgálták külön.

Összegezve

  • Bizonyos élelmiszerek igen népszerűek a fogyókúrázók körében, mert úgy vélik, hogy negatív kalóriatartalmúak.
  • A negatív kalóriás élelmiszereknek elvileg több energiára van szükségük az emésztéshez, mint amennyit tartalmaznak.
  • Ezek a élelmiszerek főként zöldségek és gyümölcsök, melyek magas víztartalommal rendelkeznek.
  • Nincs bizonyíték arra, hogy valóban több energiára van szükség ezeknek az élelmiszereknek az emésztéséhez.
  • Az élelmiszerek emésztéséhez felhasznált energia az étel tápanyagtartalmától függ.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Fogyni akar? Ha ezt a 10 dolgot betartja, könnyebb lesz a diéta

Fogyni akar? Ha ezt a 10 dolgot betartja, könnyebb lesz a diéta

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogyókúra

Forrás: healthline.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához