Egészséges táplálkozás: egyen sok őszibarackot! Akár fogyhat is vele
Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Mutatunk két egyszerű és egészséges barackra komponált receptet is, ha nem csak nyersen enné.
Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack - nem véletlen, hiszen az őszibarack hatóanyagai kitűnőek a száraz és fáradt bőrnek. A szépségápoláson túl azonban az őszibarack az egészséges táplálkozásnak is szerves része. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket, 85-90 százaléka víz, így kitűnően bevethető fogyókúrákhoz is.
A vitamindús őszibarack
– Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van szervezetünkre. Ez a gyümölcs olyan, mint egy természetes antioxidáns, ami még a hormonháztartást is karbantartja. Nem kell félni attól, hogy túl sokat eszünk belőle, mert nem lehet túladagolni – mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
Az őszibarack A és C-vitamin-, kálium- és szeléntartalma igen magas. A benne található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására, az ásványi anyagok pedig segítik az izmok képződését. Az őszibarack csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is.
Fogyúkúra őszibarackkal
Tápértékének köszönhetően kitűnő gyümölcs a diétázók számára is, valamint bőr-, és hajszépítő hatással bír. Az őszibarack jól alkalmazható például székrekedés esetén: célszerű 2-3 órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására összpontosíthasson. Főként a számítógép-használók számára ajánlott, hiszen képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől is.
Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns
A dietetikusok a barack rendszeres fogyasztását ajánlják a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek. Az őszibarack magas A-vitamin tartalma segít kezelni a reumát, az enyhe hashajtó hatása pedig csökkenti a gyulladásokat – a reuma és a köszvény egyik fő tünetét. A legtöbb jótékony hatás kiélvezéséhez nyersen, a héjával együtt fogyasszuk az őszibarackot! Már napi egy friss barack is javít az étrendünkön.
Köszvény vagy reuma: így jöhet rá, miért fáj a keze - kattintson!
Az őszibarack csupasz testvére a nektarin, amely belsejében nem, csak külsejében különbözik. Jelenleg 500 őszibarack- és 300 nektarinfajtát ismerünk, de mivel a fákat 20-25 évente újra kell ültetni ,így újabb és újabb fajták jöhetnek létre. A piacon azokat a darabokat keressük, amelyek szép gömbölyűek, sárgás-rózsaszínesek és sérülésmentesek.
Igyekezzünk a gyümölcsöket úgy szállítani, hogy ne törjenek össze, mert utána könnyebben megromlanak. A vásárlás után a gyümölcs mosás nélkül még 2-3 napig eláll a hűtőben. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk egy kicsit melegedni a barackokat, mert igazi zamata szoba hőmérsékleten jön csak ki.
A szilva gyógyhatásait is nézze meg, kattintson!
Őszibarack krémleves
Hozzávalók: 30 dkg őszibarack, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál méz, 1 dl tejszín, fahéj, citromlé, szegfűszeg
Elkészítés: A barackokat jó alaposan mossa meg, majd szeletelje fel. A szeleteket kevés fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével és a mézzel keverje össze, majd 6-7 deciliter vízzel főzze meg és hűtse le. Az egészet öntse át turmixgépbe, adja hozzá a tojás sárgáját és a tejszínt, majd turmixolja habosra. Díszítéshez egy-két szelet barackot helyezzen a leves tetejére.
Őszibarackkrém
Hozzávalók: 1 db nagy őszibarack, 1,5 dl habtejszín, 2 dl tej, 2 teáskanál méz
Elkészítés: Mossa meg alaposan az őszibarackot, majd hámozza meg. Vágja fel apró darabokra és tegye a turmixgépbe. Öntse hozzá a habtejszínt, a tejet, majd a mézet. Turmixolja alaposan össze, amíg meg nem keményedik kicsit, végül tegye át kelyhekbe és helyezze be a hűtőbe addig, amíg le nem hűl. Tálalás előtt őszibarack szeletekkel díszítse!