Barát vagy ellenség a C-vitamin a rákos betegeknek? A gyógyszerész elárulja
Árt vagy használ a sok antioxidáns a rosszindulatú daganattal küzdőknek?
Az antioxidánsok szükségességéről hajlamos ódákat zengeni az internet közönsége. Kutatók megvizsgálták a túl sok antioxidáns és a rák kapcsolatát - érdekes eredményre jutottak.
A táplálkozási irányelvekben szinte mindig kiemelik, hogy az étrend összeállítása során ügyelni kell arra, hogy kellő mennyiségű antioxidánshoz jusson a szervezet, azaz ügyelni kell – többek között – az antioxidáns vitaminokban dús táplálkozásra, a rendszeres gyümölcsfogyasztásra. Ismertek és népszerűek az antioxidánsokban bővelkedő superfood-ok, köztük az erős antioxidáns potenciállal bíró egzotikus bogyósok, így például az acai és a goji bogyók.
Sokan a gyógyszertárakban keresnek antioxidáns-tartalmú étrend-kiegészítőket
Antioxidánsként különböző kémiai szerkezetű anyagok funkcionálnak. Találhatók köztük vízoldékony és zsíroldékony vitaminok (pl. C-, illetve E-vitamin), nyomelemek (pl. szelén), illetve növényi eredetű molekulák, mint például a vörös szőlőben lévő rezveratrol vagy a paradicsomban található likopin.
Az antioxidánsok legfőbb feladata a szabad gyököktől való védelem. Mindez sokoldalú feladatot jelent, ami kiterjed a napfény ultraibolya komponensei által okozott bőrkárosodások kivédésére éppen úgy, mint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vagy a látásélesség megőrzésére. Mivel a szabad gyökök bizonyos daganatok kialakulásáért is felelősek lehetnek, a velük szembeni antioxidáns védelem a daganatok megelőzésének is a kulcsa lehet,- vélték korábban.
Korábbi elképzeléseket megdöntő eredmények
A legújabb kutatási eredmények alapján bizonyos kórképek, így például a daganatok esetén inkább óvatos antioxidáns-bevitelre kell törekedni, semmint a szokásosnál nagyobb mértékű antioxidáns-ellátottságra!
Mivel a daganatok kialakulásában a szabad gyökös mechanizmusok kóroki tényezőként szerepelnek, korábban azt feltételezték, hogy a szabad gyökök ellen hatásos antioxidánsok alkalmazása véd a tumoroktól. Ma ez az elmélet megdőlni látszik. Pár éve például állatkísérletes modellen igazolták azt, hogy az antioxidánsok túladagolása a tüdődaganat progresszióját, azaz a betegség egyre súlyosabb stádiumba való jutását gyorsítja.
Emellett, egyéb állatkísérletes és humán sejtvonalas vizsgálati eredmények is arra utalnak, hogy az antioxidánsok elősegíthetik a tumorok progresszióját és fokozhatják azok áttét-képzését. Egy egerekkel végzett kísérlet szerint az antioxidánsok adagolása megduplázza a nyirokcsomó-áttétek kialakulásának a gyakoriságát a fekete bőrrákos egereknél. Daganatos betegeknek célszerű tehát az antioxidáns-tartalmú készítmények fogyasztását kerülni!
Daganatos betegségek: kerülni kell az antioxidánsokat?
Annak érdekében, hogy az antioxidánsok daganatok kialakulásában és metasztázis-képzésében játszott szerepéről tisztább képet kapjunk, további kutatásokra, vizsgálatokra van szükség,- az eddigi eredményeket humán vizsgálatokkal is alá kell támasztani vagy meg kell cáfolni.
A rendelkezésre álló eredmények alapján jelenleg a szakemberek úgy gondolják, hogy a daganatos betegeknek célszerű az antioxidánsok, azaz az összetevők között jelentősebb mennyiségű C-, illetve E-vitamint, béta-karotinoidokat vagy polifenolokat tartalmazó étrend-kiegészítők szedését kerülni.
Összegezve
- A túl sok antioxidáns bevitel inkább káros lehet a daganatos betegek számára.
- Az antioxidánsok különböző forrásokból származhatnak, és számos kémiai szerkezetű anyagot tartalmaznak.
- Kísérleti eredmények alapján az antioxidánsok fokozhatják a tumorok előrehaladását és áttét-képzését.
- Szükség van további kutatásokra és humán vizsgálatokra az antioxidánsok szerepének tisztázására a daganatok kialakulásában és metasztázis-képzésében.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Ennyit használ valójában a C-vitamin megfázás, nátha ellen