Ezeket látta már?

Vajon meg kell mosni a húst sütés előtt? Ezt mondják a szakértők

Táplálkozás
2025. április 09. 13:54
táplálkozás meg kell mosni húst

Ön meg szokta mosni felhasználás előtt a húst?

A tányérunkra kerülő hús megmosása sokak számára természetes reflex. De vajon helyes-e ez az alapszabály? Eláruljuk, mit mondanak a szakértők, és hogyan lehet elkerülni a hibákat a konyhában.

Meg kell mosni a húst főzés, sütés előtt?

Az élelmiszerek, például gyümölcsök és zöldségek alapos megmosása elsősorban azért szükséges, hogy ezáltal megszabaduljunk a kórokozóktól és szennyeződésektől. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, a hús esetében némileg más a helyzet. Felületeinek mosása ugyanis nem távolítja el a káros mikroorganizmusokat olyan mértékben, mint a megfelelő hőkezelés. Ezenkívül a hús felszívja a vizet, ami befolyásolja annak állagát, ráadásul a sütés során a zsír ellenőrizetlen kifröccsenéséhez is vezethet - írja az Onet.

Az USDA kutatásai kimutatták, hogy a hús mosása vagy öblítése növeli a keresztszennyeződés kockázatát a konyhában, ami élelmiszer eredetű megbetegedésekhez vezethet. Élelmiszer-biztonsági szempontból tehát nem ajánlott a nyers baromfi-, marha-, sertés-, bárány- vagy borjúhús főzés előtti mosása, mivel megnöveli az ételmérgezések esélyét.

A megfelelő hőmérsékleten történő főzés (legyen szó sütésről, pirításról, roston sütésről, főzésről vagy grillezésről) elpusztítja a húson lévő baktériumokat.

Hány fokosnak kell lennie a húsnak?

Hogy megtudja, étele elérte-e a szükséges hőmérsékletet ahhoz, hogy elpusztuljanak a kórokozók, érdemes ételhőmérőt használnia. Minden nyers marha-, sertés-, bárány- és borjúhúst (steakeket, sülteket és szeleteket) legalább 63°C belső hőmérsékletre kell főzni. A biztonság és a minőség érdekében hagyja a húst legalább három percig pihenni, mielőtt felvágná vagy fogyasztaná.

A darát húsokat 71°C hőmérsékleten lehet biztonságosan fogyasztani. Burgereknél helyezze be az ételhőmérőt a pogácsák oldalába, amíg el nem éri a közepét a pontos leolvasás érdekében. A baromfitermékek esetén a 74°C hőmérséklet a biztonságos.

A halat és a tenger gyümölcseit legalább 63°C-ra hevítse, vagy amíg a hús már nem átlátszó.

Mit tegyen, hogy biztonsággal tudjon húsos ételeket készíteni?

A hús biztonságos kezelése érdekében kövesse az alábbi tanácsokat:

  • Alapos kézmosás: mind a hús kezelése előtt, mind után mosson alaposan kezet.
  • Eszközök és felületek tisztítása: minden alkalommal tisztítsa meg a konyhai eszközöket és felületeket, miután nyers hús került oda.
  • Kerülje a hús megmosását: amint már említettük, a hús mosása nem szükséges, és növelheti a baktériumok terjedésének kockázatát.
  • Hőkezelés alkalmazása: a megfelelő hőkezelés elpusztítja a húson található mikroorganizmusokat.

Így kerülheti el a keresztszennyeződést

A keresztszennyeződés a káros baktériumok átvitele egyik élelmiszerről, vágódeszkáról vagy edényről a másikra. Ez akkor következik be, ha nem megfelelően kezeli ezeket - különösen figyelni kell erre a nyers hús, baromfi, tojás és tengeri ételek esetében. Fontos, hogy ezeket az ételeket és azok levét tartsa távol a már megfőtt vagy fogyasztásra kész ételektől, valamint a friss termékektől.

Elkerülheti a keresztszennyeződés, ha a munkalapokat és a mosogatót forró, szappanos vízzel alaposan megmossa. Az extra védelem érdekében fertőtlenítheti az edényeket és a munkafelületeket olyan oldatokkal, amelyek eltávolíthatják a betegséget okozó kórokozókat.

Ez azért is fontos, mert az élelmiszer eredetű betegségeket okozó baktériumok igen hosszú ideig maradhatnak a felületeken. A Campylobacter akár 4 óráig, a Salmonella pedig akár 32 óráig is életben maradhat a konyhában.

Ezek a jelek árulják el, ha egy étel már nem biztonságos
Kapcsolódó cikk a témában

Ezek a jelek árulják el, ha egy étel már nem biztonságos

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# hús # élelmiszer-biztonság # fertőzött élelmiszer # sütés # főzés # fertőzések # szalmonella # Életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés