Ha így étkezik, kisebb lehet az esélye a demenciára
A kutatók azt nézték meg, hogyan van-e kapcsolat a demencia és bizonyos antioxidánsok szintje között.
A memóriát érintő betegség megjelenését erősen gátolja, ha a vérben magas három antioxidáns, a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje - ami pedig a spenótban megvan.
A Neurology tudományos szaklapban publikált kutatás szerint a lutein és a zeaxantin különösen magas a zöld leveles zöldségekben, például a spenótban, a fodros kelben vagy a borsóban, míg utóbbiban a narancs és a papaya bővelkedik. A kutatók szerint ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni az agyat a sejteket romboló stressztől, és így a demenciával is felvehetik a harcot, azzal együtt, hogy további vizsgálatokra is szükség van még mindezek pontos tesztelésére, ugyanis az alanyok esetében az is befolyásoló tényező volt, hogy mennyire aktívak a hétköznapokban, vagy hogy milyen körülmények között élnek.
- A kutatók azt találták, hogy a magas antioxidánsszinttel rendelkezőknél alacsonyabb a demencia kockázata
- A lutein és a zeaxantin megtalálható a zöld, leveles zöldségekben, például a kelkáposztában és a borsóban
- A béta-kriptoxantin olyan gyümölcsökben található, mint a narancs, a papaya és a mandarin
A tudósok régóta hangsúlyozzák, hogy az egészséges táplálkozás kivédheti a demenciát azáltal, hogy javítja a szív és a keringési rendszer egészségét – hiszen mindkettő köztudottan szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.
Antioxidáns imádat: ezért legyen óvatos vele, ha daganatos beteg >>
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a mediterrán étrend, amely sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket és halat tartalmaz, csökkenti a vérnyomást, ami a demencia kockázati tényezője.
A diéta eredményességét az emberek most tovább növelhetik az említett három vegyület pótlásával.
A kutatás során:
- Dr. Beydoun és munkatársai több mint 7000 amerikai vérmintáját elemezték.
- Valamennyi résztvevő legalább 45 éves volt, és a vizsgálat elején fizikai vizsgálaton és interjún is átesett.
- Ezután átlagosan 16 évig figyelték őket, így a szakértők nyomon követhették a demencia arányát.
- A résztvevőket három csoportba osztották a vérükben lévő lutein és zeaxantin, valamint béta-kriptoxantin antioxidánsok szintje alapján.
Az eredmények:
- A kutatók számításai szerint minden literenkénti 15,4 mikromol lutein és zeaxantin szint növekedése hét százalékkal csökkenti a demencia kockázatát.
- Eközben a béta-kriptoxantin literenkénti 8,6 mikromol/literes növekedése 14 százalékkal csökkentette a demencia kialakulásának esélyét.
Az antioxidánsok demenciára gyakorolt hatása csökkent, ha más tényezőket is figyelembe vettek, beleértve az iskolázottságot, a jövedelmet és a fizikai aktivitást.
"Lehetséges, hogy ezek a tényezők segíthetnek megmagyarázni az antioxidánsszint és a demencia közötti kapcsolatot" - tette hozzá Dr. Beydoun.
A csapat azt is elismerte, hogy az eredmények korlátozottak, mivel a vizsgálat kezdetekor vett vérmérések egy mérésén alapulnak, ami azt jelenti, hogy „nem feltétlenül tükrözik az emberek élete során elért szintjét”.
Olvasta már?
- Demencia: ezért figyeljen oda jobban télen, ha a szerette is érintett!
- Időskori demencia: ezért válnak agresszívvá a betegek
- Miért alakul ki nagyobb eséllyel demencia a diabéteszeseknél?
- Alzheimer-kór: ez a 10 tünet a legjellemzőbb
- Ilyen állapotban van Bruce Willis, akinél nemrég afáziát diagnosztizáltak
- Demencia: összefüggésben lehet az álmatlansággal
- Ilyen betegség az afázia - nem csoda, hogy Bruce Willis is feladta a színészetet miatta
- Bizonyított: még enyhe lefolyásnál is szellemi károsodást okozhat a covid
- Nagyobb az esély a demenciára és a stroke-ra, ha D-vitamin hiányunk van
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!