Egyszerű narancsos kacsa tepsiben
Ha egy gyors és ízletes fogást keres az ünnepei időszakra, akkor ezt a narancsos kacsát készítse el!
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 egész kacsa
- 3 db narancs
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 kg burgonya
- 50 ml narancslé
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál rozmaring
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A kacsát alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel itassuk fel a vizet a bőréről. Távolítsuk el az esetleges tollmaradványokat, és tisztítsuk meg a belsejét.
Dörzsöljük be kívül-belül sóval és borssal. Tegyünk a belsejébe 1 narancsot felkarikázva, 2 gerezd fokhagymát és egy félbe vágott vöröshagymát.
Egy tálban keverjük össze a mézet, a szójaszószt, a narancslét, az olívaolajat, a kakukkfüvet és a rozmaringot, majd kenjük be ezzel a kacsát minden oldalról. A bepácolt kacsát fedjük le fóliával, és hagyjuk pihenni legalább 1 órát.
Közben készítsük el a köretet: a burgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk nagyobb kockákra. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy kevés rozmaringgal. Tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C).
Helyezzük a kacsát egy tepsibe, tegyük mellé a felkockázott burgonyát. Öntsük alá a maradék páclevet és kb. 100 ml vizet, hogy a sütés közben keletkező gőz megakadályozza a hús kiszáradását. Fedjük le a tepsit alufóliával, és süssük a kacsát kb. 1,5 órán át.
Az 1,5 órás sütés után vegyük le a fóliát, és locsoljuk meg a kacsát a tepsiben összegyűlt szafttal. A burgonyát forgassuk át, hogy egyenletesen piruljon.
Emeljük a sütő hőmérsékletét 200°C-ra, és süssük további 30-40 percig, amíg a kacsa bőre aranybarna és ropogós nem lesz. Közben időnként locsoljuk meg a szafttal.
Sütés után hagyjuk a kacsát 10-15 percig pihenni, mielőtt felszeleteljük.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!