Ezek a látszólag nagyon egészséges zöldségek is károsíthatják a májat!
Az egyik ilyen a magyar konyha alapzöldsége, amit ráadásul kimondottan egészségvédőként ismerünk - mégsem ajánlott azoknak, akik már májbetegséggel küzdenek.
Miért olyan fontos a máj?
- A máj a szervezet egyik kulcsfontosságú szerve, több mint 500 fontos funkcióért felelős.
- Egyes zöldségek, mint például a hagyma, tápértékük ellenére negatívan befolyásolhatják a májat.
- A megfelelő étrend betartása elengedhetetlen a máj egészségének megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez.
A máj a test legnehezebb és egyben az egyik legnagyobb szerve. A has jobb felső részén, a bordák alatt található, és egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hiszen számos, az élethez szükséges funkcióért felelős – a szakemberek legalább 500 fontos funkciót tulajdonítanak a májnak ! Melyek a legfontosabbak?
A máj szerepe az emésztésben
Gyakorlatilag ahogy lenyelünk egy falatot, az emésztőrendszerünk máris elkezdi azt egyre kisebb és kisebb darabokra bontani. A folyamat során a tápanyagok a vérbe kerülnek, és eljutnak a májba. Ott a tápanyagok a szervezet igényeitől függően különböző módon kerülnek feldolgozásra. Általában egy része olyan formában tárolódik, amelyet a szervezet gyors energiaként tud felhasználni. A maradékot pedig a számára szükséges egyéb fontos vegyi anyagok előállítására használja fel. Ha a máj nem képes feldolgozni a tápanyagokat, az komoly betetgségek forrása is lehet, szélsőséges esetben agykárosodáshoz, kómához is vezethet.
Így méregtelenít a máj: májműködés és a méreganyagok eltávolítása a vérből
A szervezetben lévő összes vér végül áthalad a májon. A máj méregtelenítő funkciójával hatástalanítja a káros anyagcseretermékeket, (pl. ammónia) vagy a kívülről bejutott toxinokat, (pl. alkohol). Ezen fontos funkció hiányában a sejteket számos ártalom érheti, amelyek a sejtek pusztulását és a szervezet károsodását eredményezi. A vörösvértestek bomlásából származó bilirubin szabad formában káros a szervezet számára. A májnak köszönhetően viszont a bilirubin is kiválasztódik, és a széklet útján távozik a szervezetből.
Májbetegség: ezt az árulkodó jelet figyelje a székletében és a vizeletében!
A májnak el kell távolítania a vérből az összes "nem oda való" dolgot, például a méreganyagokat, de számos gyógyszert és alkoholt is metabolizál, illetve segít eltávolítani a sérült sejteket, fehérjéket vagy régi hormonokat. Ha azonban a máj károsodik, ezeket az anyagokat nem tudja eltávolítani, így azok elkezdenek felhalmozódni, és problémákat okoznak.
Májfunkciók - epetermelés
A máj segít az ételek, különösen a zsírok emésztését, hogy azok a gyomorból a belekbe jussanak. A máj termeli az epét is, mely a zsírok emésztését és felszívódását segíti elő a benne található epesavaknak köszönhetően. Az epével választódnak ki továbbá az anyagcsere során képződött káros anyagok, illetve toxinok is.
A májsejtek folyamatosan termelik az epét, a vékonybélbe azonban csak szakaszosan ürül, amikor étkezést követően, az epevezeték vékonybélbe szájadzásánál lévő záróizom ellazul. Étkezések között az epe az epehólyagban gyűlik össze. Étkezés, zsír, kisebb mértékben fehérjét tartalmazó ételek fogyasztása összehúzódásra készteti az epehólyagot. Az összehúzódást gyógyszer, izgalom is kiválthatja.
Az epeutak kóros körülmények között – kő, vagy gyulladás fennállása esetén – görcsösen húzódnak össze. Ez a görcsös összehúzódás nagy fájdalommal jár. Kő és gyulladás nélkül is keletkezhet "epegörcs", például az epeutak rendellenes mozgásai, beidegzési zavarai miatt. Az epebetegek kezelése orvosi feladat.
A máj és a fehérjék
A máj termeli az albumint és számos szérumfehérjét is, melyek többek között hormonokhoz is kötődnek, és azok szállításában segítenek. Az albumin és az összefehérje csökkent mennyisége felborítja szervezet egyensúlyát, beleértve a hormonhatásokat, az immunvédekezést, valamint a vízháztartást is. Ez utóbbi talaján alakul ki az egyes májbetegségekhez kapcsolódó vizenyő is.
A máj számos olyan fehérje felépítéséért is felelős, amelyeket a szervezet nap mint nap felhasznál. A máj például számos olyan fehérjét állít elő, amelyek a véralvadásért felelősek. Ezért ha a máj károsodik, a szervezet néha nem képes hatékonyan megalvadni a vért. Enyhe esetekben a vérzés hosszú idő után egyszerűen megszűnik. Súlyos esetekben azonban a vér egyáltalán nem képes megalvadni. Egy ilyen közönséges vágás a bőrön további vérzéshez és esetleg véraláfutáshoz vezethet.
Mindezek mellett a máj szabályozza a vércukorszintet, vitaminokat termel, koleszterint állít elő vagy megakadályozza az izomremegést. Sajnos a májbetegség zavarja ezeket a fontos funkciókat, és egészségkárosodáshoz vezethet, ezért olyan fontos, hogy vigyázzunk erre a létfontosságú szervre.
Milyen zöldség, és milyen esetben árthat a májnak!
A máj egészségének megőrzéséhez tudatos táplálkozás szükséges. A szakértők azt javasolják, hogy fogyasszunk friss termékeket, zöldségeket és gyümölcsöket. Kiderült azonban, hogy legalább egy olyan zöldség is lehet, amely károsítja a májat. Ez a zöldség a nagy népszerűségnek örvendő hagyma, amelyet előszeretettel emlegetünk úgy, mint természetes antibiotikum.
De hogyan lehetséges ez?
A hagyma számos tápanyag gazdag forrása, például A-, C-, E-, K-vitamin, B-vitaminok, vas, kalcium, cink, szilícium, szelén, magnézium és élelmi rost. Ráadásul ezek az értékes anyagok adják a hagymának antibakteriális, vizelethajtó, antioxidáns, antidiabetikus, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságait.
Még egy olyan egészségesnek gondolt zöldség is károsíthatja a májat, mint a hagyma. A hagyma ugyanis serkenti az emésztőrendszert és elősegíti a máj epetermelését. A túlzott emésztési tevékenység és a felesleges epe viszont túlterhelheti ezt a fontos szervet, ezért a májproblémákkal küzdő embereknek korlátozniuk kell a hagymafogyasztást. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez nem vonatkozik azokra, akiknek nincsenek májproblémáik. Az egészséges emberek rendszeresen fogyaszthatnak hagymát, élvezhetik annak ízét és egészségjavító tulajdonságait.
Mit kerüljön az ázsiai konyhából az, aki májbeteg?
A bambusz nagyon kedvelt zöldség az ázsiai konyhában. Bár a friss bambuszrügy finom és viszonylag könnyen fogyasztható, nagyon magas cianidszintet tartalmaz , és amint ez az anyag a szervezetbe kerül, savvá alakul, ami káros a májra. Ezért a bambuszrügyek fogyasztása előtt be kell áztatni és felforralni, hogy eltávolítsák a káros anyagokat.
Gyengélkedik a mája? Így diétázhat és ehet finomakat egyszerre
Májpusztító rántott zöldségek
Alapvetően minden típusú zsíros étel káros a májra. Ez annak köszönhető, hogy a máj metabolizálja a zsírokat és energiává alakítja azokat. Ezért a túl sok zsíros étel fogyasztása túlzottan megterhelheti. A zsír felhalmozódása a májsejtekben szintén súlyos zsírmájbetegséghez vezethet . Ezen a ponton érdemes odafigyelni az ún transzzsírok, amelyek rendszeres fogyasztása idővel zsírfelesleghez vezet a májsejtekben.
Ahogy a májsejtek megduzzadnak, a májszövet keményebbé és hegessé válik, ami cirrózishoz vagy a májsejtek pusztulásához vezet. Szakértők szerint a magas telített zsírtartalmú (burgonyából készült) hasábburgonya rendszeres fogyasztása hozzájárulhat ehhez a problémához, és idővel gyulladást is okozhat .
A sérült, penészes zöldségek is lehetnek májkárosítóak
A penész káros hatással van az egész szervezetünkre, és számos élelmiszerterméken kialakulhat, beleértve a zöldségeket, például a paradicsomot, a paprikát, a karfiolt és a sárgarépát . Ráadásul kiderült, hogy a penész különösen rossz hatással van a májunkra.
Ennek oka az ún mitotoxinok, azaz mérgező anyagok, amelyek növelik a gyulladásos citokinek szintjét a szervezetben. Ez viszont krónikus gyulladáshoz vezet, amely májbetegségekkel, köztük fibrózissal és nekrózissal jár. A krónikus gyulladás a májat is túlterheli, növelve az inzulinrezisztencia kockázatát.
Ezenkívül, ha a máj meg van töltve mikotoxinokkal, károsítja a mitokondriumokat, ami negatív hatással van az étvágyra és az energiatermelésre. Ezeket a mitotoxinokat a májnak kell kiszűrnie, és vizelettel vagy széklettel kell kiválasztania, de a HLA-DR gént hordozó emberek szervezete nem termel antitesteket a mikotoxinok ellen. Emiatt a toxinok továbbra is keringenek a szervezetben, problémákat okozva, és szélsőséges esetekben még a májrák kockázatát is növelik .
Ezért minden termék fogyasztása előtt, nem csak zöldségfélék esetében, fokozottan ügyeljen az állapotára, és ellenőrizze, hogy nem penészes-e vagy sérült-e. Ne próbáljon meg olyan ételeket enni, amelyeken romlás jelei mutatkoznak, hogy elkerülje a máj károsodásának és élettartamának lerövidítésének kockázatát.
Mi a helyzet a feldolgozott zöldségekkel?
A szakértők azt tanácsolják, hogy ne fogyasszunk feldolgozott termékeket, mert magas a transzzsírok, a finomított cukor és a felesleges sótartalom . A „The Journal of Clinical Nutrition” 2024-ben megjelent kutatása szerint a magasan feldolgozott termékek (ultra-feldolgozott élelmiszerek; UPF) különösen veszélyesek máj egészségére. A magasan feldolgozott élelmiszerek ronthatják a máj egészségét az oxidatív stressz , a gyulladás, a mikrobiális dysbiosis és az inzulinrezisztencia fokozásával a magas telített zsírtartalom , energiasűrűség, só, hozzáadott cukrok és adalékanyagok, valamint alacsony rost- és vitamintartalmuk miatt.
Ebbe a csoportba sorolható zöldségek közé tartozik például az ecetes uborka, amelyet sokak kedvenc ételeihez szoktak hozzáadni. Sajnos ezek az uborkák gyakran nagy mennyiségben tartalmaznak nitriteket és sókat, amelyek hosszú időn át nagymennyiségben fogyasztva károsíthatják a májat, növelik a májra nehezedő nyomást. Sőt, ha nem megbízható forrásból származó ecetes uborkát eszik, olyan bakteriális és mérgező gombás fertőzések alakulhatnak ki, amelyek a májat is károsítják.
Ezeket is érdemes kerülnie, ha gond vana májával
- édesített ételek
- édesített italok
- mesterséges édesítőszerek
- finomított gabonák
- vörös hús és feldolgozott hús
- túlzott alkoholfogyasztás
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Agresszív májrák: ezek a jelek még időben figyelmeztethetik a terjedésére!
Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!
felhasznált irodalom:
- Liver: What It Does, Disorders & Symptoms, Staying Healthy
- The Liver Helps Break Down Food and Remove Toxins in Your Body
- The Liver Helps Break Down Food and Remove Toxins in Your Body
- What Foods Can Damage Your Liver? 6 Foods You Should Avoid For Your Liver! | Marham
- How Toxic Mold Hurts Your Liver (and How to Undo the Damage) — Bridgit Danner, Functional Health Coach & Detox Expert
- Eating ultra-processed foods puts your liver at risk, new study warns
- Liver-damaging foods and foods
- 8 Foods That Are Bad for Your Liver (and Why) - GoodRx