Mi tesz jót a hajnak? Attól függ, milyenek a tincsei!
A szép, erős és egészséges hajkorona minden nő álma - ennek ellenére csak igen kevesen büszkélkedhetnek vele, hiszen sokszor hiába a drága készítmények alkalmazása, a várt hatás elmarad. Hogy miért?
A boltok polcai általában roskadásig tele vannak különböző hajápoló készítményekkel. Ezek közül választani egyáltalán nem egyszerű, még úgy sem, hogy minden terméket bizonyos hajtípusokra ajánlják. Ez azonban a legtöbbször nem elég, hiszen lényegesen jobban kell ismerni a tincseinket annál, hogy meg tudjuk mondani, hogy az sérült, száraz vagy zsíros.
Az egészséges és erős haj alfája és omegája: vitaminok
Bizonyára nem mondunk újdonságot azzal, hogy a megfelelő vitamin-ellátottság igen fontos a haj állapota szempontjából (is). Hiány esetén a szálak fénytelenné, szárazzá és töredezetté válnak, ráadásul hajhullás is felléphet. Így az első dolgunk belsőleg pótolni a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat.
A-vitamin: igen fontos a haj egészsége szempontjából, hiszen támogatja annak növekedését, optimális szinten tartja a faggyúműködést, valamint megelőzi a szálak töredezését. Azonban érdemes vele óvatosan bánni, hiszen túl nagy mennyiségben hajhullást okozhat, így az ellenkező hatást érjük el vele!
B-vitamin komplex: az egyik legfontosabb a hajhullás megállítása és a tincsek megerősítése érdekében. Ezen vitaminok igen fontos szerepet játszanak a hajhagyma anyagcseréjében: segítenek ugyanis oxigént szállítani a fejbőr sejtjeihez, amelyek aztán stimulálják a tüszőket.
Biotin: bár a B-vitaminokhoz tartozik, érdemes külön is megemlíteni, mivel igen fontos a haj állapotának szempontjából. A szénhidrát, a zsír és a fehérje anyagcseréjét segíti, valamint hozzájárul a faggyúmirigyek normál működéséhez. A biotin szerepet játszik még a vörösvérsejtek létrehozásában, amelyek oxigént és tápanyagokat szállítanak a fejbőrbe és a hajhagymákhoz. Ezenkívül segíti a keratintermelt is, amely ugyebár a haj fő összetevője. A vitamin pótlásával a haj hullása megállítható, a tincsek pedig ragyogóvá, fényessé és egészségessé válnak.
Vas: a vas meglepően fontos szerepet játszik a hajnövekedésben is, hiszen hozzájárul oxigén sejtekhez való eljutásában. Hiánya esetén a szervezete nem tud elegendő hemoglobint termelni, ami hatással van a fejbőr oxigénellátására is - ezáltal hajhulláshoz, valamint a szálak gyengüléséhez, töredezéséhez vezethet.
C-vitamin: ez a vitamin részt vesz a kollagénszintézisben - amely a haj szerkezetének fontos részét képezi-, segít a hajhagymák megfelelő tápanyagellátásában, ráadásul támogatja a vas felszívódását is.
A hajszálaink olyan erősek, hogy egy almát is elbírnak anélkül, hogy elszakadnának - Igaz vagy kamu?
Mennyire porózus a haja?
A haj esetén nem elég, ha meg tudja állapítani, hogy az száraz, zsíros vagy károsodott, hanem fontos tudnia azt is, hogy porózus-e vagy sem. Ezt röviden azt mutatja meg, hogy a szálak milyen gyorsan szívják fel a vizet. Nagy porozitás esetén erre gyorsan képesek, míg, ha alacsony, akkor csak lassan és a vízcseppek a hajszálakon ülnek. Hogy miért kell ezt tudni? Azért, hogy megállapítsa, hogy a tincseinek inkább hidratálásra vagy inkább proteinre van szükségük. Az alacsony porozitású haj ugyanis gyakran fehérjeérzékeny, vagyis a túl sok protein a haj töredezését okozza. Ekkor inkább a könnyed hidratálásra kell hangsúlyt fektetni. A nagy porozitású haj azonban nem tartalmaz sok fehérjét, így a “nehezebb” pakolásokat is elviseli.
Így állapíthatja meg, hogy a haja mennyire porózus
Hogy megtudja, milyen a haja porózusság szempontjából, két dolgot is tehet:
- az egyik az, hogy egy hajszálat beletesz egy pohár vízbe. Ha azonnal lesüllyed, a haja nagy porozitású, ha lebeg, akkor pedig alacsony. Az az ideális, ha lassan lesüllyed.
- A másik módszer a következő: egyszerűen spricceljen egy kevés vizet a hajára! Amennyiben azt gyorsan felszívja, akkor nagy porozitású, míg, ha nem és inkább a haj felületén maradnak a cseppek, akkor alacsony.
Érdemes tudni, hogy a göndör haj az esetek legnagyobb részében porózus!
Ismerje meg jobban a haja állapotát
A hajnak általában a következőkre van szüksége: proteinre (fehérjére) és hidratálásra. Ám nem mindegy, hogy melyikre is fektetjük a hangsúlyt, így fontos, hogy tudjuk, hogy miből mennyi van a tincsekben.
- Túl sok fehérjét és kevés nedvességet tartalmaz: a hajszál ekkor a szokásosnál jobban megnyúlik, majd eltörik. Száraz, merev és törékeny.
- Túl sok nedvesség és kevés fehérje van a hajban: a szál folyamatosan nyúlik anélkül, hogy eltörne.
Ideális esetben a hajszál kissé megnyúlik, majd törés nélkül visszamegy eredeti hosszára. Látható tehát, hogy a megfelelő készítmény kiválasztása nem is olyan egyszerű, ám megfelelő körültekintéssel a vágyott, egészséges hajkorona elérhető!