Hűsítő finomságok - ezeket nyugodtan eheti akkor is, ha épp diétázik
Pontosan mi a különbség az egyes fagylalttípusok között, melyiket érdemes előnyben részesíteni, ha igyekszünk egészségesen étkezni?
A világ szinte minden táján, évezredek óta fogyasztanak különböző jeges édességeket, melyek sokáig csak igazi luxuscikknek számítottak, csak az elmúlt két évszázadban találták fel ugyanis azokat a hűtési, fagyasztási módszereket, melyek lehetővé tették, hogy az átlagemberek is élvezhessék a fagylaltokat.
Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között?
Mára nemcsak sokféle jeges édességet élvezhetünk, de szinte megszámlálhatatlan ízből válogathatunk, ráadásul egyre több olyan változat is elérhető, melyek ételallergiások számára is gond nélkül fogyaszthatóak.
De melyek a fő különbségek az egyes édességfajták között? Mitől lesz fagylalt a fagylalt, és jégkrém a jégkrém? A hivatalos meghatározás szerint a fő különbség a kettő között az, hogy a fagylalt a fogyasztás helyén készült vendéglátó-ipari termék, míg a jégkrémet üzemben állítják elő, csomagolva és fagyasztva jut el a rendeltetési helyére, vagyis az üzletekbe, illetve az otthonunkba. Emellett különbséget tehetünk az egyes édességek között aszerint is, hogy melyek a fő összetevői: találhatunk-e bennük (illetve milyen arányban) tejet, tojást, vizet, cukrot, gyümölcsöket, olajos magvakat, aromákat, habosító anyagokat.
Csak jég és gyümölcs
Olyan jeges édességek is léteznek, melyek tejtermékeket, zsiradékot vagy tojást nem tartalmaznak, alapjuk a víz (illetve a jég), és a különböző ízesítők, elsősorban a gyümölcsök vagy gyümölcslevek, szörpök, szirupok vagy éppen alkoholos italok. Ezek között találhatjuk például a sorbet-t, a jégkását, a mediterrán granitát vagy az elmúlt években hazánkban is rendkívül népszerűvé vált jégnyalókát. Ezek készülhetnek vagy magának az apróra zúzott jégnek a megízesítésével, vagy pedig a folyadék (pl. a gyümölcslé) lefagyasztásával.
Melyik a legegészségesebb jeges édesség?
A jégkrémeknek, fagylaltoknak rendkívül magas a cukor- és a zsírtartalma, így (sajnos) nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé. Természetesen már vásárolhatunk alacsony zsírtartalmú, illetve cukormentes vagy szénhidrátszegény fagylaltokat és jégkrémeket is, de ezeknél is érdemes odafigyelni a tápanyag tartalomra. A jégkása vagy a hozzá hasonló édességek zsírt ugyan nem tartalmaznak, de a jég ízesítésére használt szirupoknak általában igen magas a cukortartalma.
Bár a jégkrémet, fagylaltot – mértékkel fogyasztva – beilleszthetjük a kiegyensúlyozott étrendbe, az egyik legjobb választás az otthon készült gyümölcsös jégnyalóka, hiszen ez nem tartalmaz tartósítószereket, adalékanyagokat, ráadásul a gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok is "bejutnak" a szervezetünkbe. A jégnyalóka meglepően könnyen elkészíthető, csak egy megfelelő, néhány száz forintért kapható forma szükséges hozzá.
Biztos, hogy kell a hideg?
A nagy melegben mindenkinek jól esik elnyalni egy hideg fagyit vagy elkortyolgatni valamilyen jeges italt. Ám bármennyire is hihetetlen, de egy forró tea sokkal jobban lehűti a testet. Ez megemeli ugyanis a belső testhőmérséklet és izzadni kezdünk - ez pedig nem más, mint a szervezet elsődleges hűtési funkciója. Egy hideg ital fogyasztásával pedig éppen az ellenkező hatást váltjuk ki: minél hidegebb a folyadék (vagy az étel) annál több munkájába kerül a szervezetnek, hogy azt felmelegítse - ehhez pedig energiára van szükség, amitől ismét kimelegszünk.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!