Nébih: sok volt a probléma a baromfihúsból készült termékekkel
A magyar hatóság szakembereinek 63 esetben kellett baromfihússal és abból készült termékekkel kapcsolatban intézkedniük, 33 esetben vizsgáltak zöldségeket és gyümölcsöket, 24 esetben gabonatermékek és pékárukat.
Több mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni tavaly az Európai Unió Élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF) alapján - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint Magyarország a riasztási rendszerben megjelent 5250 ügyből 309-ben volt érintett 2024-ben. Az esetek túlnyomó része, 276 élelmiszerekhez kapcsolódott. Takarmánnyal 16, élelmiszerrel érintkező anyagokkal 15 esetben voltak gondok. A tagállamok további 2, élő állatokhoz kötődő ügyet is jelentettek a RASFF rendszeren. Az ügyek 88 százaléka külföldi előállítású terméket érintett.
A legtöbb magyarországi eset tavaly is elsősorban baromfihúshoz, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékárukhoz kapcsolódott.
A magyar hatóság szakembereinek 63 esetben kellett baromfihússal és abból készült termékekkel kapcsolatban intézkedniük, 33 esetben vizsgáltak zöldségeket és gyümölcsöket, 24 esetben gabonatermékek és pékárukat.
Magyarország 63 ügyet jelentett tavaly a rendszeren keresztül, minden eset kockázatos élelmiszerhez kapcsolódott.
A Nébih közölte: aktívan részt vesznek a nem megfelelőségekkel, például a minőségi hibákkal, jelölési problémákkal foglalkozó AAC rendszer működtetésében is. Tavaly 111 információkérő megkeresés érkezett a magyar hatóságokhoz ezen a felületen, amelyek közül 53 élelmiszerrel, 39 élő állatokkal és 13 takarmányokkal volt kapcsolatos.
A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb megkeresés tavaly is élő állatok szállítási, dokumentációs problémájához kapcsolódott. Emellett étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban is több kérdés érkezett, főleg nem engedélyezett egészségügyi állítások feltüntetése miatt.
Évről évre rendszeresen előfordulnak problémák az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokkal. Ezek jellemzően ételtárolók, konyhai eszközök, edények, de ebbe a körbe tartozhatnak a termékek csomagolóanyagai által okozott élelmiszerbiztonsági veszélyek; tavaly is változatos kifogások érkeztek a termékkörrel szemben - ismertette a Nébih.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!