Ezeket látta már?

Lelki Egészség Világnapja - fókuszban a munkavállalói jóllét

Lelki Egészség Világnapja munkavállaló hírek

2024. október 10-én, a Lelki Egészség Világnapjához kapcsolódóan hazai szakemberek, kutatók, szolgáltató cégek és civil szervezetek fogtak össze, hogy az új munkaerő piaci kihívásoknak, a nemzetközi ajánlásoknak és jogszabályi elvárásoknak megfelelően egy új megoldást kínáljanak 2025-re a munkáltatóknak a munkavállalóii jóllét és a fenntartható gazdasági növekedés támogatására.

A tervezett program egyes részeiben adómentes juttatások révén segíti a HR szakembereket a munkavállalói jóllét és a szervezeti kultúra fejlesztésében. A Social Care prevenciós csomag célja a HR terület szakértői támogatása a munkavállalók fizikai és mentális egészségének megőrzésében és a munkahelyi közösségi kapcsolatok megerősítésében. A prevenciós csomag elemei közé tartozik a pszichoszociális kockázatértékelés, egészségfejlesztési programok, vezetői kompetenciák fejlesztése, belső szakértői csapat kiképzése, valamint a munkavállalók érzékenyítése az egészségtudatos életmódra online és személyes képzési programokkal. A kezdeményezés célja, hogy a vállalatok tudományos alapú és fenntartható megoldásokat kapjanak a jelenlegi munkaerő piaci kihívásokra, miközben megfelelnek az ESG törvény előírásainak is.

A munkaképes korú felnőttek 15%-ának van valamilyen mentális zavara

A prevenciós csomag HR szakemberek számára különösen releváns lehet, hiszen elemei illeszkednek az ESG (Environmental, Social, Governance), elsősorban a Social területre vonatkozó törvényi előírásaihoz és egyes elemei adómentesen nyújthatók a munkavállalók számára. Ez az új juttatási forma jelentős költségmegtakarítást jelenthet a vállalatoknak, miközben hozzájárul a pozitív munkavállalói élmény kialakításához is.

Becslések szerint a munkaképes korú felnőttek 15%-ának van valamilyen mentális zavara. A depresszió és a szorongás évente hozzávetőleg 1 billió amerikai dollár veszteséget okoz a globális gazdaságnak, főként a csökkent munkateljesítmény miatt.” (WHO). A program által biztosított támogatások – beleértve a mentális egészség fejlesztését szolgáló tréningeket és a pszichoszociális kockázatértékeléseket – segítenek a munkavállalók elkötelezettségének növelésében és a teljesítmény javításában is. A jól képzett HR csapatok számára a kezdeményezés eszközt ad ahhoz, hogy tudományos alapokon nyugvó és fenntartható megoldásokat építsenek be a vállalati kultúrába.

- Tudjuk, hogy munkavállalók egészségének megőrzése a fenntartható üzleti siker egyik sarokköve. A HR szakemberekkel együttműködve az új összefogáson keresztül példátlanul színes és szakmailag hiteles programokat tudunk összeállítani az egyedi igényeket figyelembe véve, egyes elemeiben adómentes formában. Így nem csak költséghatékony megoldást kínálunk, hanem a túlterhelt HR csapatok szervezési munkáját is csökkentjük - mondta Faragó István, az összefogás vezetője a Stressz-M tulajdonosa.

Mentálhigiénés prevenció, kríziskezelés öngyilkosság megelőzése

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége szakmai rendezvénysorozattal tiszteleg a Lelki Egészség Világnapja alkalmából. A szövetség a mentálhigiénés prevenció, a kríziskezelés és az öngyilkosság megelőzése céloknak megfelelően kiemelt szerepet szán a lelki egészség védelmének. Az országos és régiós szakmai konferenciák célja egyrészt az önkéntesek tudásának bővítése a hatékonyabb telefonos segítés érdekében, másrészt a segítők segítése.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége évente szervez szakmai konferenciákat a Lelki Egészség Világnapja alkalmából. Az idei programok központi rendezvénye Békéscsabán, míg a régiós szakmai találkozók Csíksomlyón, Budapesten és Dunaszerdahelyen valósulnak meg. A szövetség a Kárpát-medencében 29 magyar nyelvű lelki elsősegély telefonszolgálat tevékenységét koordinálja, melynek során 500 önkéntes fogadja a hívásokat, válaszol a beérkező levelekre 8 segélyhívó számon és 5 levelező-rendszeren keresztül. A szakmai programok plenáris előadásai a lelki egészség, a mentális elsősegély nyújtás, a munkahelyi mentálhigiéné, a prevenció, a rehabilitáció területeit érintik. A résztvevők betekintést kaphatnak a LESZ szakemberei által összeállított mutatók alapján a szervezet tevékenységére és lehetőség nyílik az önismeret fejlesztésére a segítő beszélgetések hatékonyabbá tétele érdekében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Depresszió és szorongás: meddig elég a mozgás, mikortól kell gyógyszer?

Depresszió és szorongás: meddig elég a mozgás, mikortól kell gyógyszer?

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: MTI, HAT Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához