Ezeket látta már?

Rossz lelki állapotban vannak a magyar fiatalok és az idősek is

depresszió, stressz, magyar szorongás

Mára a depresszió lett a második leggyakoribb tartós munkaképesség-csökkenést okozó betegség.

Nem vagyunk rendben lelkileg, ezt mutatja a statisztika. Csak minden második magyar tartja jónak vagy nagyon jónak lelki egészségét, 23 ország 46 ezer válaszadójának véleménye szerint. A depresszió mára a második leggyakoribb tartós munkaképesség-csökkenést okozó betegséggé vált. Ezenkívül az átlag populáció 1%-a szkizofréniával küzd - hogy csak a legnagyobb súlyú kórképek között tekintsünk szét.

Alulfinanszírozottság és kapacitáshiány egyszerre vannak jelen a pszichiátriában. Sajnos a szociális szektor embert próbáló és komoly értéket képviselő munkásságának mentális egészség körére vonatkozó részében az egészségügy nem vesz részt, noha a közösségi pszichiátria és a pszichoszociális fogyatékosság szavak ezt az együttműködést mindenképpen feltételezik. Az Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) még idejében - a COVID kezdetekor - jelezte a ”mentális oltópontok” létesítésének szükségességét, ami szerintük semmibe nem került volna, de nem tudott megvalósulni.

Változott az öngyilkosságok is minősége: sajnálatosan mára nem a cry for help jelleg van előtérben, hanem a kemény öngyilkosságok aránya, ezek többnyire olyan módszerek, melyekről tudni lehet, hogy biztosan halálhoz vezetnek. A fiataloknál még jobban érezhető ez a trend, itt a mobbing és bullying a vezető okok. Időskorúak öngyilkossága tekintetében 2. helyen állunk az EU-ban.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szorongás

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához