Ezeket látta már?

70 napig csak szardíniát evett a mentősnő - ez történt vele

70 nap szardínia edző hatása

Hihetetlen hatásról számolt be az asszony.

Egy 62 éves egészségügyi mentősnő, Jane, meglepő vallomást tett diétájáról, amely egy szokatlan kombinációt tartalmazott: szardíniát és MCT olajat. Szerinte ez a különleges étrend segített neki megszabadulni több mint 12 kilótól és jelentősen enyhítette a korábban kínzó fájdalmait.

A 170 cm magas nő májusban több mint 82 kg-ot nyomott, így a BMI-je alapján a túlsúlyos kategóriába tartozott, azonban a szardíniakonzerves diétával 10 nap múlva közel 6 kilótól sikerült megszabadulnia. A 70. napra testsúlya már csupán 73 kg volt - írja a Daily Mail.

Nem csupán fogyni tudott a segítségével

A diéta hozadéka nem csupán a fogyás volt, de segített enyhíteni a lábszárgyulladás által okozott fájdalmakat is.

Bár a tudósok nem tudják pontosan, mi váltja ki ezt a problémát, ám az köztudott, hogy a túlsúly súlyosbíthatja a panaszokat a lábra nehezedő, megnövekedett nyomás miatt.

Jane elmagyarázta, hogy akkor döntött e diéta mellett, amikor a korábbi, húsalapú étkezése mellett gyorsan kúsztak fel rá a kilók- egy éven belül körülbelül 16 kilogrammot szedett fel a szénhidrátszegény, húsban gazdag étrendjével, amely túl sok kalóriát tartalmazott.

Amikor először beszélt barátainak és családjának a szardínia-alapú étrendjéről, féltették őt, hogy ezzel megtagadja magától a megfelelő tápanyagbevitelt.

- A húgom ápolónő, így első lépésként közösen kidolgoztunk egy tervet, hogy biztosan elegendő tápanyaghoz jussak – mesélte Jane, hozzátéve, hogy emiatt minden nap multivitamint is szed annak érdekében, hogy kiegészítse étrendjét a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A másik, amire odafigyel az az, hogy a napi energiabevitele ne legyen több 1500 kalóriánál.

A vércukrát is rendbe tette

Jane a diétája során folyamatosan ellenőrizte a vércukorszintjét, és elmondása alapján már öt nap elteltével sikerült egy egészségesebb tartományba csökkentenie értékeit. Korábban, az étkezések előtt folyton 7 mmol/l feletti vércukorszintet mért, ami már jelentősen megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség esélyét. Az új étkezése hatására azonban a szintje 6 és 7 mmol/l közé esett vissza, ami már a normális kategória.

Napi étrendje

Jane már reggel 8 órakor elfogyasztja az első doboz szardíniát, majd ebédre, dél körül megduplázza az adagot, és két doboz szardíniához négy evőkanál MCT-olajat is ad. A nap utolsó étkezését délután 3 óra előttre időzíti - ekkor fogyasztja el az utolsó konzervet.

- A 30. napon értem el az áttörést – mondta Jane. - A szardínia segített kordában tartani az éhségemet...Nem voltam éhes, nem is jártam folyamatosan a szekrényhez nassolnivalóért.

Miért jó a szardínia?

A szardíniák és más olajos halak rengeteg vitamint, ásványi anyagot és makrotápanyagot tartalmaznak, miközben kalóriatartalmuk viszonylag alacsony (egy konzerv szardínia kb. 230 kalória), ráadásul nagy mennyiségű D-vitaminnak és kalciummal is bírnak, így hozzájárulhatnak a csontok egészségéhez.

Magas fehérjetartalmuk miatt nemcsak az erős izomzathoz elengedhetetlen, hanem a jóllakottság érzését is biztosítja, sőt, bizonyos kutatások szerint a bennük lévő magas omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a demencia rizikóját is csökkentheti.

Mik azok az MCT olajak?

Az MCT olajak (közepes láncú trigliceridek, azaz Medium-Chain Triglycerides) olyan zsírok, amelyekben a zsírsavak közepes hosszúságú szénláncot alkotnak. Ezek az olajak gyorsabban és könnyebben emésztődnek, mint a hosszú láncú trigliceridek, amelyek a legtöbb ételben megtalálhatók. Az MCT olajak forrásai közé tartozik például a kókuszolaj és a pálmaolaj. Az MCT olaj különösen népszerű az egészségtudatos emberek, sportolók és a ketogén diéta követői körében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Gyors fogyás ketogén diétával? Erről tudnia kell, mielőtt belevág!

Gyors fogyás ketogén diétával? Erről tudnia kell, mielőtt belevág!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogyókúra

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához