Gyakori kérdések – szakszerű válaszok
Mi a különbség a természetes és a szintetikus C-vitamin között?
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, egy szerves vegyület, amelyet ki lehet nyerni C-vitaminban dús növényi forrásokból, például acerolából vagy csipkebogyóból, illetve elő lehet állítani szintetikusan.
Függetlenül attól, hogy természetes vagy mesterséges eredetű a tablettába préselt C-vitamin, annak a hatása ugyanaz. Másként fogalmazva: a szervezet nem tesz különbséget a természetes és a szintetikus eredetű C-vitamin között, azok szervezetbeni hatása megegyező.
Reklámfogás lenne csupán a természetes eredet hirdetése a C-vitamin készítményeken?
Abban az esetben lehet „plusz” hasznunk a természetes eredetű C-vitamin alkalmazásából, ha a C-vitamin mellett egyéb természetes összetevőket is kivonnak az adott növényből, és az is jelen van a C-vitamin mellett „pluszban”. Például flavonoidokat is tartalmaz a természetes C-vitaminos kivonat, hiszen a flavonoidok erősíthetik az immunrendszert, kedvezően hathatnak az erek állapotára stb. Kérdéses persze a mennyiségük is, hiszen a nyomnyi mennyiségben jelen lévő természetes anyagok nem képesek csodákra.
Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!