Érkezik a hideg idő, sokan nem kedvelik, pedig ilyen pozitív hatásai is vannak
A hideg levegő nem mindig ellenség: az alacsony hőmérséklet pozitív hatású is lehet az egészségre.
Amint beköszönt az ősz, az jár a fejünkbe, hogyan védekezzünk a közelgő hideggel ellen. Nézzünk néhány példát a hideg levegő szervezetünkre gyakorolt kedvező és kedvezőtlen hatásaira!
Mire hat kedvezően a hideg levegő?
1. Az alvásra
A nyugodt, pihentető alváshoz a testhőmérséklet csökkenése szükséges. Nem mindig 36-37 fok között van a testhőmérséklet, reggel 4-6 óra között a legalacsonyabb. Ezért fontos a megfelelő szobahőmérséklet, ne felejtsük alacsonyabb hőfokozatra venni, vagy teljesen lezárni a fűtést télen a hálószobában, a legjobb, ha ezt lefekvés előtt 1-2 órával már megtesszük.
2. Az agyunk alváskor „nem kedveli” a meleget
Ezért van az, hogy nagyon meleg hálószobában nehezebb elaludni, viszont az éjszaka folyamán többször felébredünk, ez minden alvási ciklusban előfordulhat. A paradoxális alvás során, mely az alvási ciklusok végén következik be, a testhőmérséklet már nem változik, ugyanis beáll a szoba hőmérsékletéhez igazodó egyensúly. Tehát elsődleges fontosságú, hogy hűvös szobában aludjunk.
3. A jó alak megőrzésére
A hideg beköszöntével színre lépnek az úgynevezett barna zsírok, melyek gyorsabban égetik el a kalóriát, mint a domináló fehér (vagy sárga) zsírok a szervezetünkben. Ez utóbbiak tárolják a fölösleges kalóriát.
Kutatók szerint a barna zsír a túlsúly és a hasi elhízással járó metabolikus szindróma kezelésében is segíthet. A barna zsír ugyan kis mennyiségben található a szervezetben, viszont hidegben a legaktívabb, pld. ha fázunk, a barna zsír több hő termelésére kényszerül, a szervezet több kalóriát éget el. A hidegben történő sportolás, egyéb fizikai aktvitás is hasonló hatást fejt ki.
Hogyan működik?
A barna zsír tehát a kalória égetésével vesz részt a hőtermelésben, és sokkal nagyobb mértékben, mint testünk bármely más szövete. Ily módon fogyaszt, illetve segít a hízás megelőzésében is. A barna zsír képes közvetlenül elégetni az elfogyasztott ételt, amivel hőt termel. Ennek oka, hogy a barna zsírsejtek nagyszámú mitokondriummal (az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske) rendelkeznek.
A barna zsírszövet a csecsemőknél is megtalálható, segít fenntartani hőháztartást (37 fok körül), de csak néhány százalékban található a felnőttek szervezetében (a nyak, a vállak környékén, a gerinc vonalán), és több van belőle a nők esetében.
A fájdalom ellen
Rándulás, ficam, zúzódások esetében hideg gyógymód ajánlott, többek közt géltasak, gélpárna, jégzselé formájában, melyeket legalább 2 órán át kell hűtőszekrényben tárolni. De megfelelő például egy zacskó fagyasztott zöldborsó is, melynek formázható állaga könnyen lehetővé teszi a sérülés alakjához való igazítást (pld. bokasérüléskor).
A hidegterápia (más néven krioterápia) hatékony gyulladások, pld. íngyulladás esetén is. A gyulladáscsökkentő hatását úgy éri el, hogy a véráramlás változása felgyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből, amelyek felelősek lehet az állapotért.
Hogyan enyhíti a fájdalomérzetet?
A hideg lassítja az agynak küldött fájdalom-üzenetet, csökkentve a fájdalomérzékelésben és továbbításban közreműködő receptorok (nociceptorok) érzékenységét.
A hideg kedvezőtlen hatásai
1. Immunvédelem
Kutatások kimutatták, hogy a hőmérséklet és az immunrendszer kapcsolatban áll egymással. Az alacsonyabb hőmérséklet gyengíti az immunválaszt például a téli megfázások idején támadó és hidegben gyorsabban szaporodó rhinovíriussal szemben.
Hidegben az immunsejtek gyengébben védekeznek a kórokozók ellen, és a vérellátás is romlik, mert a szervezet arra koncentrál, hogy a létfontosságú szerveket melegen tartsa. Ez megakadályozza az immunitás fenntartásáért felelős sejtek megfelelő reakcióját.
Táplálkozásunkkal – például az adalékanyagot tartalmazó ételek mellőzésével, antioxidáns tartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával – javíthatunk az immunrendszer állapotán.
2. Edzi a gyenge szívet
Amikor beköszönt a tél, a szívünk felkészül a hideg elleni védelemre, de egy hipertóniás, vagy infarktuson átesett beteg szervezete nehezebben tud alkalmazkodni. Hideg időben a szervezetnek több energiát kell mozgósítania a normális testhőmérséklet fenntartásához, mint máskor, ami együtt jár azzal, hogy a szív gyorsabban ver, oxigénfogyasztása fokozódik, a vérerek összehúzódnak, elősegítve a véralvadást.
Akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, azoknak át kell gondolni a télen kint végzett végzett fizikai tevékenységüket, mert ilyenkor minden fizikai aktivitás megterheli a szívet.
A hideg a szervezet dehidratációjának forrása is lehet (meglepő, de még fokozottabban, mint nyáron), ami miatt a magas vérsűrűség a szívnek szintén megterhelést jelent.
Jó tanács: Hidegben mindig fedjük be a végtagokat és a fejet is. Az érösszehúzódás elkerülésére melegítsünk be a lakásba, mielőtt valamilyen fizikai aktivitásba kezdünk kint a szabadban.
Melegítő hatású élelmiszerek
Egyes élelmiszerek szerepet játszanak a szervezet hőtermelésében. A tea polifenoljai és a koffein élénkítik az energiafogyasztást. A szervezetnek a proteinek felszívódásához és emésztéséhez is több energiára van szüksége, ezek is jó hőtermelők.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek egyszerűen csak fokozzák a hőérzetet. Ilyenek egyes fűszerek (gyömbér, szegfűszeg, fahéj); cereáliák (hajdina, zab) és hüvelyesek, mint például a lencse, amelyből nem véletlenül készül számos téli étel.
Olvasta már?
- A hagyományos mozgásformákkal egyszerű a fogyás! Melyek ezek?
- Anyagcsere turbó fokozatban: fontos, hogy mikor eszünk, de az is, hogy mit
- Jelek, amelyek ásványianyag-hiányra utalnak
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!