Mennyire egészséges minden nap húst enni? Attól függ!
A szakértők szerint ez több dologtól is függ.
A hús jelentős részét teszi ki a legtöbb ember étrendjének, és bár a vegán és vegetáriánus táplálkozási formák egyre népszerűbbé válnak, a paleo és keto diéták, amelyek nagy mennyiségű húst tartalmaznak, szintén elterjedtek. Az, hogy a hús "egészséges"-e, sok vitát generál, és a napi fogyasztásának helyességéről is megoszlanak a vélemények. Annak érdekében, hogy jobban megértsük a húsfogyasztás lehetséges egészségügyi hatásait, két neves szakértőt kérdeztünk meg.
Mennyire egészséges a hús?
- Az 'egészséges' kifejezés egy komplex fogalom, amelynek értelmezése attól függ, kit kérdezünk – nyilatkozta Rosemary Trout, a Drexel Egyetem kulináris művészeti és élelmiszertudományi programigazgatója a Delish-nek. A hús kiemelkedő fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, emellett olyan tápanyagokat is előállít, mint a B12-vitamin, a vas és a cink.
- A húsban található fehérje más forrásokhoz képest, például a növényi alapúakhoz viszonyítva, hatékonyabban szívódik fel – tette hozzá Trout. Ugyan minden aminosavat megkaphatunk növényi forrásokból is, de ahhoz, hogy ezt elérjük, különféle fehérjéket kell kombinálnunk, például rizst babbal.
A húsfélék széles választéka áll rendelkezésre, a baromfitól a marhahúsig, a sertés- és bárányhúsig, sőt a bölényig is. A hús nemcsak fehérjét és tápanyagokat tartalmaz, hanem zsírokat és koleszterint is, és ezek mennyisége típustól függően eltérő lehet
- A magas zsírtartalom súlygyarapodást eredményezhet, ami anyagcserezavarokhoz vezethet és befolyásolhatja a vér triglicerid- és koleszterinszintjét – figyelmeztetett Trout.
Ezenkívül bizonyos húsok, mint például a szalonna és a csemegehús, erősen feldolgozott formában érhetők el. "Az olyan húsok, amelyek sót, cukrot, nitrátokat vagy hozzáadott zsírokat tartalmaznak, mert előre csomagolt vagy fagyasztott termékek részei, szintén fehérjét kínálnak, de egyéb összetevőkkel is rendelkeznek, amelyek nem feltétlenül egészségesek" – tette hozzá.
- Az előre csomagolt vagy fagyasztott húsok, amelyek sót, cukrot, nitrátokat vagy hozzáadott zsírokat tartalmaznak, szintén fehérjét kínálnak, de olyan összetevőket is, amelyek nem feltétlenül egészségesek – tette hozzá Trout.
Az élelmiszerek feldolgozottsága alapján létezik egy értékelési rendszer, a NOVA, amely négy csoportba sorolja az ételeket. Az 1. csoportba tartoznak a nyers és minimálisan feldolgozott húsok, mint például a steak és a baromfi. A 3. csoportba sorolhatóak a szalonna és a pácolt húsok, amelyek már feldolgozottak. Az ultra-feldolgozott termékek, például hamburgerek és hot dogok, a legmagasabb csoportba kerülnek.
Mennyit érdemes fogyasztani a húsból?
A javasolt napi fehérjebevitel 0,8 gramm testtömeg-kilogrammonként, ami a minimális szükségletet jelenti, és függhet az egyéni aktivitási szinttől. Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint heti kb. 74 dkg hús, baromfi és tojás fogyasztása ajánlott.
- Bár az embereknek nem szükséges minden nap húst fogyasztani, azok, akik megfelelő adagokat és tápanyagban gazdag ételeket fogyasztanak, amelyek beleilleszkednek az egészséges étrendbe, elfogadható, ha naponta esznek húst – magyarázta Lauren Manaker dietetikus.
Sok ember azonban gyakran nagyobb adag húst eszik, mint amit az egészségügyi szakemberek ajánlanak. Az American Cancer Society szerint egy adag hús 8-11 dkg, ami jelentősen kisebb, mint amennyit a legtöbb ember egy étkezés során elfogyaszt. Az adagok méretének csökkentése érdekében Manaker javasolja, hogy kombináljuk a húst növényi alapú fehérjékkel.
Trout javaslata szerint, ha minimálisan feldolgozott, magas fehérjetartalmú élelmiszert keresünk, érdemes lehet napi rendszerességgel húst fogyasztani. Érdemes megvizsgálni a húsokat a NOVA osztályozási rendszerében, és alacsony számú lehetőségeket keresni. A friss vagy kész húsok választása és azok otthoni elkészítése segíthet a feldolgozott élelmiszerek elkerülésében.
Manaker hangsúlyozza az ultra-feldolgozott termékek korlátozásának fontosságát és a sovány húsdarabok keresését. Például a fehér húsú csirke a baromfihoz, a steak a vörös húshoz, és a sertés hátszín vagy bélszín a sertéshús kategóriájába tartozik. Ugyanilyen lényeges, hogy figyeljünk arra, mit eszünk a hússal együtt, mivel az oldalak rostokat, mikrotápanyagokat és más fontos tápanyagokat adhatnak az étkezéshez.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!
Íme a válasz, hogy valóban egészségtelen-e a sertéshús