Ezeket látta már?

Ezeket az ásványi anyagokat szinte mindenki kihagyja ősszel – ne kövesse el ezt a hibát!

vitamin, ásványi anyag, immunerősítés, zöldség, gyümölcs ősz

Ha az utóbbi időben megevett napi fél kiló zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg nyersen, minden rendben. De ha nem, itt az ideje, hogy elkezdje el szervezete felkészítését a télre, gondoskodjon arról, hogy megfelelően működjön!

Az ősszel együtt beköszöntött a hűvösebb időjárás, a náthával, megfázással járó betegségek időszaka. Ilyenkor különösen fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a megfelelő napi vitamin- és ásványianyag-bevitelre, hiszen szervezetünk, immunrendszerünk így időben fel tud készülni a még hidegebb télre. Gyümölcsöket, zöldségeket inkább nyáron eszünk nagyobb mennyiségben, pedig a hideg időszakban is bőségesen kellene belőlük fogyasztanunk, mikor a megfázás és az influenza is gyakoribb.

A nemzetközi és hazai ajánlások szerint naponta minimum 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk. Ez azonban csak az a mennyiség, ami éppen elég tápanyagot biztosít szervezetünknek, tehát ideális esetben akár többet, 600-800 grammot érdemes enni. Fontos továbbá, hogy fogyasztásunk egyharmad része gyümölcsből, kétharmada pedig zöldségfélékből származzon. Jó tudni, hogy a napi ajánlott mennyiségbe nem számít bele hazánk kedvenc zöldsége, a burgonya. Ez - magas keményítőtartalma miatt - legfeljebb minden második nap kerüljön csak az asztalra a dietetikusok javaslata szerint. Kutatások is bizonyítják, hogy a magasabb zöldség-gyümölcs fogyasztás csökkenti a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.

Keressen szezonálisan megtermő gyümölcsöt, zöldséget

Javasolt az országra, régióra jellemző szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani! Ez nemcsak környezeti szempontból fontos - hiszen ezek ökológiai lábnyoma kisebb, mint az akár más földrészekről ideszállított termékeké -, hanem jóval több értékes tápanyag is található bennük! Bár ősz elején még bővelkedünk a szezonális zöldségekben, gyümölcsökben - mint például alma, szőlő, körte, sütőtök - de idővel a tárolás, hűtés, hőkezelés hatására a bennük rejlő értékes anyagok sérülhetnek, mennyiségük csökken. Amennyiben nem tudunk megfelelő mennyiségű friss zöldség- és gyümölcsfélét az étrendünkbe iktatni a szervezetünket jobban igénybe vevő hidegebb időszakban, érdemes a vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított élelmiszerekre gondolni.

Vannak, akik attól tartanak, hogy túllépik a szükséges mennyiséget vitaminokból. Itt a fő kérdés az, hogy az adott vitamin zsírban vagy vízben oldódik. Ha vízben, akkor szervezetünk csak a szükséges mennyiséget tartja vissza, a többi a vizelettel és a széklettel kiürül a szervezetből. A zsírban oldódó vitaminok (ilyen a D-, E-, K- és A-vitamin) esetén extrém körülmények között lehetséges a túladagolás, azonban a multivitaminok és a vitaminitalok is csak a megfelelő, biztonságos mennyiségben tartalmazzák ezeket.

Őszi-téli immunerősítés vitaminokkal

A tabletták fogyasztása sokak számára nehézkes, ezért azokat beépíteni a mindennapi étkezésbe talán nehezebb feladat, hiszen a rendszeres bevitelük könnyen a feledésbe merülhet. Ezzel szemben a vitaminitalok változatos az étrendhez jól igazítható megoldást jelenthetnek a fogyasztók számára.

Akár tablettákkal, akár funkcionális vitaminitalokkal gondoskodunk a szükséges bevitelről, a környezetvédelmi szempontokra itt is figyelnünk kell. Sajnos a multivitaminok, pezsgőtabletták, más étrend-kiegészítő tabletták többsége műanyag csomagolásban kaphatók. A vitaminitalok esetén azonban választhatunk olyanokat, amelyek nem PET-palackban, hanem aludobozban vannak, így az ideális összetételű, frissítő italok fogyasztásával fenntartható módon gondoskodunk egészségünkről, műanyag csomagolás nélkül.

Összegezve

  • A napi fél kiló zöldség és gyümölcs fogyasztása nyersen javasolt, mivel elősegíti a szervezet felkészülését a hidegebb időjárásra.
  • Fontos, hogy ilyenkor nagy hangsúlyt fektessünk a megfelelő napi vitamin- és ásványianyag-bevitelre.
  • Javasolt szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, amelyeknek kisebb az ökológiai lábnyoma és több értékes tápanyagot tartalmaznak.
  • Ha nem jut elegendő mennyiségű friss zöldséghez és gyümölcshöz, érdemes vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított élelmiszereket fogyasztani vagy vitaminitalokat választani.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ezeknek a zöldségeknek a legjobb a vitamin és ásványi anyag tartalmuk

Ezeknek a zöldségeknek a legjobb a vitamin és ásványi anyag tartalmuk

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitaminok

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához