Rugalmasabb lehet a bőre, ha ezt a sütőtökös arcpakolást kipróbálja!
A vitaminban gazdag sütőtök arcra kenve felfrissít, ha megesszük, pedig az emésztésünket segíti - de még ennél is többet tud az ősz legfinomabb zöldsége!
Jellegzetes téli zöldségek között könnyű megtalálni a sütőtököt: élénk, barátságos színével, kellemes édeskés ízével a gyerekek és a felnőttek kedvence. Sokféle módon el lehet elkészíteni., ráadásul rendszeres fogyasztása az egészségünknek is jót tesz!
Miért egészséges a sütőtök?
A sütőtök rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban - melyekre az őszi és téli hónapokban nagy szükségünk van-, és olyan fitonutrienseket is tartalmaz, melyek védik például a szemünket és csökkentik a krónikus gyulladásokat is.
A sütőtökben sok az A-vitamin (pontosabban a karotinoid, aminek szép narancssárga színét is köszönheti), de C-, B6-, B2- és K-vitaminban is gazdag, emellett pedig mangánt, rezet, káliumot, magnéziumot, cinket, és a jó emésztéshez nélkülözhetetlen élelmi rostokat is tartalmaz.
Az A-vitamin, a karotinoidok és egyéb vegyületek segítenek megelőzni bizonyos szembetegségeket (például az időskori makuladegenerációt), védik a retinát és a szaruhártyát, és biztosítják, hogy a szemünk hatékonyan alkalmazkodjon a különböző fényviszonyokhoz, elsősorban a szürkülethez.
Emésztés gyorsítására is bevethető
A sütőtökben található fitonutriensek az immunrendszerünk működését is támogatják, például azzal, hogy biztosítják a sejtek közötti minél hatékonyabb kommunikációt, de az oxidatív stressz okozta károsodások ellen is védelmet nyújtanak. A szabadgyökök és az oxidatív stressz a kutatások szerint jelentős mértékben növeli a súlyos krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri panaszok, a cukorbetegség vagy a sokízületi gyulladás, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Azoknak is érdemes rendszeresen sütőtököt fogyasztani, akiknek emésztési gondjaik vannak, esetleg gyakrabban küzdenek székrekedéssel. A sütőtök magas rosttartalma segíti a rendszeres székletürítést, ráadásul a friss sütőtöklé a túl sok gyomorsavat (és az azzal összefüggő kellemetlen tüneteket, például a gyomorégést) is csökkentheti. Ha valaki ezzel a problémával küzd, naponta igyon meg az étkezések előtt egy-egy kis pohárnyi, némi mézzel ízesített sütőtöklevet!
Sütőtökös arcpakolás
A sütőtök igazi vitaminbomba, melyet nemcsak belsőleg alkalmazhatunk, hanem a bőrünkre, hajunkra kenve is. A zöldségben található mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges és szép bőr megőrzéséhez: a karotinoidok segítenek megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károsodásokkal szemben, a C- és E-vitamin serkenti a bőr kollagéntermelődését, így segíti rugalmasságának megőrzését.
A sütőtökös arcpakolás ragyogóvá, feszessé teszi a bőrünket, halványítja a bőr öregedésével vagy éppen a napsugárzás okozta károsodásokkal összefüggő foltokat és a kipirosodást is enyhíti. Ehhez turmixoljunk össze egy csészényi sütőtököt, 1 teáskanál mézet és egy kevés tejet, majd a pakolást kenjük fel a megtisztított arcbőrre. Húsz percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel mossuk le.
Olvasta már?
- Vesekő, vesegörcs: ezeket a gyógynövényeket javasolja Szabó Gyuri bácsi
- Gyógynövények érszűkület, magas vérnyomás ellen
- Vízhajtó, májtisztító és fogyókúrás gyógynövények a bükki füvesembertől
- Torokgyulladás, influenza, köhögés: gyógynövények
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!