Ezeket látta már?

Rugalmasabb lehet a bőre, ha ezt a sütőtökös arcpakolást kipróbálja!

sütőtök, arcpakolás

A vitaminban gazdag sütőtök arcra kenve felfrissít, ha megesszük, pedig az emésztésünket segíti - de még ennél is többet tud az ősz legfinomabb zöldsége!

Jellegzetes téli zöldségek között könnyű megtalálni a sütőtököt: élénk, barátságos színével, kellemes édeskés ízével a gyerekek és a felnőttek kedvence. Sokféle módon el lehet elkészíteni., ráadásul rendszeres fogyasztása az egészségünknek is jót tesz!

Miért egészséges a sütőtök?

A sütőtök rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban - melyekre az őszi és téli hónapokban nagy szükségünk van-, és olyan fitonutrienseket is tartalmaz, melyek védik például a szemünket és csökkentik a krónikus gyulladásokat is.

A sütőtökben sok az A-vitamin (pontosabban a karotinoid, aminek szép narancssárga színét is köszönheti), de C-, B6-, B2- és K-vitaminban is gazdag, emellett pedig mangánt, rezet, káliumot, magnéziumot, cinket, és a jó emésztéshez nélkülözhetetlen élelmi rostokat is tartalmaz.

Az A-vitamin, a karotinoidok és egyéb vegyületek segítenek megelőzni bizonyos szembetegségeket (például az időskori makuladegenerációt), védik a retinát és a szaruhártyát, és biztosítják, hogy a szemünk hatékonyan alkalmazkodjon a különböző fényviszonyokhoz, elsősorban a szürkülethez.

Emésztés gyorsítására is bevethető

A sütőtökben található fitonutriensek az immunrendszerünk működését is támogatják, például azzal, hogy biztosítják a sejtek közötti minél hatékonyabb kommunikációt, de az oxidatív stressz okozta károsodások ellen is védelmet nyújtanak. A szabadgyökök és az oxidatív stressz a kutatások szerint jelentős mértékben növeli a súlyos krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri panaszok, a cukorbetegség vagy a sokízületi gyulladás, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Azoknak is érdemes rendszeresen sütőtököt fogyasztani, akiknek emésztési gondjaik vannak, esetleg gyakrabban küzdenek székrekedéssel. A sütőtök magas rosttartalma segíti a rendszeres székletürítést, ráadásul a friss sütőtöklé a túl sok gyomorsavat (és az azzal összefüggő kellemetlen tüneteket, például a gyomorégést) is csökkentheti. Ha valaki ezzel a problémával küzd, naponta igyon meg az étkezések előtt egy-egy kis pohárnyi, némi mézzel ízesített sütőtöklevet!

Sütőtökös arcpakolás

A sütőtök igazi vitaminbomba, melyet nemcsak belsőleg alkalmazhatunk, hanem a bőrünkre, hajunkra kenve is. A zöldségben található mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges és szép bőr megőrzéséhez: a karotinoidok segítenek megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károsodásokkal szemben, a C- és E-vitamin serkenti a bőr kollagéntermelődését, így segíti rugalmasságának megőrzését.

A sütőtökös arcpakolás ragyogóvá, feszessé teszi a bőrünket, halványítja a bőr öregedésével vagy éppen a napsugárzás okozta károsodásokkal összefüggő foltokat és a kipirosodást is enyhíti. Ehhez turmixoljunk össze egy csészényi sütőtököt, 1 teáskanál mézet és egy kevés tejet, majd a pakolást kenjük fel a megtisztított arcbőrre. Húsz percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel mossuk le.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rejtett cukorbetegség: ha ilyen a bőre, az diabéteszre utalhat

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bőrápolás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához