Ezért egyen gyakran sütőtököt - a szívének is jót tesz
Tudta, hogy a sütőtök nemcsak finom, hanem még az immunrendszert is erősíti?
A sütőtök a II. világháború után egyfajta népeledelnek számított Magyarországon, valószínűleg ezért is veszített egy időben varázsából. Mostanában azonban ismét reneszánszát éli: szeptembertől már megtalálható a piacok standjain és egészen januárig bátran vásárolhatunk belőle. És miért ajánlott a fogyasztása? Íme.
Miért egészséges a sütőtök?
A sütőtök sokféle problémára nyújthat megoldást. Serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén, remek hashajtó és béltisztító, ezért a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére. A legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van. Mint ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban.
A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen is fellépnek.
Szívbarát sütőtök
A sütőtök szívbarát tápanyagokat is tartalmaz (például káliumot), így segíthet a vérnyomás szabályozásában, hiszen a megfelelő káliumbevitel csökkentheti a hipertónia, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Emellett magas antioxidánstartalma miatt csökkentheti az oxidatív stresszt, ami hozzájárulhat az érelmeszesedés és más szívbetegségek kialakulásához.
Hogyan válasszon sütőtököt?
A sütőtöknek rengeteg felhasználási módja van az italtól a köreten keresztül a levesig: sós és édes ételek egyaránt készülhetnek belőle. A megfelelő tök kiválasztása nagyon egyszerű: csak olyat szabad választani, aminek a héja teljesen ép, ez garantálja a belső értékeket is. A szüretelés után hűvös helyen nagyon sokáig eláll, azonban a szeletelést követően ajánlott inkább pépként lefagyasztani. Most bemutatunk néhány egyszerű, egészséges és finom receptet.
Szépítő sütőtök
A sütőtök igazi vitaminbomba, melyet nemcsak belsőleg alkalmazhatunk, hanem a bőrünkre, hajunkra kenve is. A zöldségben található mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az egészséges és szép bőr megőrzéséhez (pl. a karotinoidok védik a bőrt a napsugárzás okozta károsodásokkal szemben, a C- és E-vitamin serkenti a bőr kollagéntermelődését, így segíti rugalmasságának megőrzését), és a sütőtökös arcpakolás ragyogóvá, feszessé teheti a bőrünket, halványíthatja a bőr öregedésével vagy éppen a napsugárzás okozta foltokat és a kipirosodást is enyhítheti.
Turmixoljon össze egy csészényi sütőtököt, 1 teáskanál mézet és egy kevés tejet, majd a pakolást kenjük fel a megtisztított arcbőrre. Húsz percig hagyja hatni, majd langyos vízzel mossa le.
Sütőtöklé almával
Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 1 egész citrom, 2 közepes alma, 1 lédús narancs, 1 grapefruit, méz.
Mossa meg, vágja ketté a tököt, a magvait távolítsa el, majd kockázza fel és tegye főzővízbe. Közben vágja fel az alaposan megmosott almát, majd amikor a tök elkezd puhulni, adja hozzá az almát, főzze tovább, amíg minden meg nem puhul. Ha elkészült, egyszerűen turmixolja össze, majd a péphez öntse hozzá a kifacsart citrom, narancs és grapefruit levét, és ha szükséges, édesítse mézzel.
Sütőtökleves pirított tökmaggal
Hozzávalók:
- 1 db közepes sütőtök,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 1 burgonya,
- 2 gerezd fokhagyma,
- hántolt tökmag,
- só, bors.
A vöröshagymát és a fokhagymát nagyobb kockákra vágjuk, dinszteljük, majd hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott tököt és a burgonyát, majd kis vizet hozzáadva tovább dinszteljük. Körül-belül 10 perc múlva felöntjük csak annyi alaplével, vagy vízzel, amennyi épp elfedi, és hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket, ételízesítőket. Ha a tök megpuhult, botmixerrel turmixoljuk. Amíg a tök fő megpiríthatjuk a tökmagot egy serpenyőben, ezt szórjuk a kész leves tetejére.
Összegezve
- A sütőtök immunrendszert erősítő hatással is rendelkezik.
- Sokféle problémára nyújthat segítséget, ugyanis javíthatja a máj működését és hasznos kiegészítés lehet máj- és vesebetegségek esetén.
- Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb segítség az immunrendszer erősítésére.
- Sütőtök szívbarát tápanyagokat is tartalmaz és segíthet a vérnyomás szabályozásában.
- Sütőtökből sokféle étel készíthető, például leves, és a bőrre is jó hatással van.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Sütőtök és gomba: C-és D-vitaminban gazdag ételek őszre