Nem gondolná, milyen jó hatása van a répának: ezért egyen belőle többet!
A répa nem csak A-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, még ha erről a tulajdonságáról is vált a legismertebbé.
A répatörténelmet a babilóniaiak, az egyiptomiak kezdték jegyezni, majd a görögök és a rómaiak is folytatták, főként gyógyászati célokra használva.
Mindenesetre a régészeti leletek alapján igen komoly, sok ezer éves múltja van, ám sokáig nem került a nevéhez a sárga jelző, mert anno fehér, piros, zöld vagy szinte egészen feketébe hajló lila színben volt ismeretes (ezeket ma újra vissza-visszahozzák a piacokra kézműves termelők). A ma is ismert narancs színbe a hollandok jóvoltából öltözött be valamikor a XV. században. A nemesítéssel a gazdák állítólag az uralkodóház színét szerették volna megjeleníteni a veteményesekben, ekkor nyerte el édeskés ízét is.
Miért egészséges a répa?
A répának magas a béta-karotin tartalma, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít át, ami elengedhetetlen a tökéletes látáshoz. Az A-vitaminon kívül a répában megtalálható a B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamin is.
Magas rosttartalma tisztítja a bélrendszert, javítja az emésztést, méregtelenítő hatású, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet. Fokozza az anyagcserét, így zsírégető hatása is van. Antioxidáns hatású, magas az ásványi anyag tartalma: sok foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot és vasat rejt magában. Napi 2 nyers sárgarépa, és a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően rendben is a koleszterinszintünk.
Érdemes tudni, hogy amíg a legtöbb zöldség veszít tápanyag tartalmából a főzéskor, addig a sárgarépában lévő karotinok a főzésnek/párolásnak köszönhetően jobban érvényesülnek. A sárgarépa fogyasztható nyersen, főve, sülve, párolva, köretnek, ragunak, levesbe vagy sütinek is. Készülhet belőle krémleves, saláta, vagy felvert tejszínnel burgonyapüré helyett sárgarépapüré, de vegyíthetjük is a kettőt. Változatos szószok, dippek mellé kínálhatunk sárgarépa-rudacskákat.
Egyre többször találhatunk olyan sütireceptet, amelynek hozzávalói között szerepel. Édes ízének és magas víztartalmának köszönhetően kevesebb vizet és cukrot kell adni a tésztához.
A sárgarépa több fűszerrel remekül párosítható. Jól illik hozzá például a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a rózsabors, a gyömbér, a fahéj, a curry, a csili, a kurkuma, a szerecsendió, de nagyon finom csak egyszerű petrezselyemmel is. Remek ízesítője a citrom és a narancs.
Répás, majonézes szendvicskrém
- 2 közepes répa, apróra reszelve
- 7 evőkanál majonéz
- 12 dkg ementáli sajt, lereszelve
- 3 evőkanál tejföl
- só
- csipet frissen őrölt szerecsendió
A hozzávalókat jól összekeverjük. Szendvicsre és pirítósra egyaránt finom. Főleg barna- vagy rozskenyér illik hozzá.
Sárgarépa krémleves
- 10 szál sárgarépa, megtisztítva, karikára vágva
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 fej hagyma
- 6 dl zöldségalaplé
- 3 dl kókusztej
- egy evőkanálnyi friss, reszelt gyömbér
- csilipehely
- frissen őrölt fekete bors
- só
Egy lábasban felhevítjük az olajt és a vajat, majd rádobjuk a karikára vágott répát és a gyömbért. 4-5 percig, időnként megkeverve, fedő alatt pároljuk. Ráöntjük az alaplevet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Hozzáadjuk a kókusztejet, átforrósítjuk, majd botmixerrel simára keverjük. Tálaláskor ízlés szerint meghintjük csilipehellyel.
Megjegyzés: Kókusztej helyett csak hús- vagy zöldségalaplével is készíthetjük, akkor citrommal, szerecsendióval ízesítjük, füstölt sajt kockákkal kínáljuk.
Sárgarépás, póréhagymás csirkemell csíkok
- 50 dkg csirkemell filé
- 20 dkg sárgarépa
- 1 közepes szál póréhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál vágott petrezselyem
- 1 dl tejszín
- só, őrölt fehér bors
A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk és vékony csíkokra vágjuk.
A póréhagymát felkarikázzuk. A megtisztított sárgarépát egészben 3–4 percre sós, lobogó vízbe dobjuk, majd kivesszük, leszűrjük és hosszában kisebb darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben az olajt és vajat felforrósítjuk, rádobjuk a felcsíkozott csirkemellet és fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a póréhagymát. 2 percig sütjük, és beleforgatjuk a sárgarépát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a tejszínt, összemelegítjük. A végén belekeverjük a petrezselymet.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!