Örök téma új fényben - a jojó effektus...
Mégsem káros a jojó-effektus? Sok fogyókúrázó előtt ismert a történet: a kínkeservvel leadott kilók azonnal visszatérnek, ahogy elkezdenek újra rendesen táplálkozni. A szakemberek szerint azonban nem biztos, hogy erőfeszítéseik hiábavalóak voltak.
Egy amerikai kutatás megcáfolni látszik azt a nézetet, miszerint a hirtelen súlyveszteség, majd annak visszahízása káros volna az egészségre. A kísérlethez egereket használtak fel, akik egy részének folyamatosan sok zsírt tartalmazó ételt adtak, más részének alacsony zsírtartalmú ételeket, a harmadik csoportnak pedig váltakozva juttatták a kétféle táplálékot.
Úgy tapasztalták, hogy az ezáltal lefogyó, majd újra meghízó állatok 25 százalékkal tovább éltek, mint a folyamatosan magas zsírtartalmú ételeken tartott társaik, és egészségi állapotuk ugyanolyan volt, mint az állandóan kevés zsírt fogyasztóknak. Megfelelőnek bizonyult a vércukorszintjük is, és kevésbé termelődtek olyan vegyületek a szervezetükben, amelyek diabéteszhez vagy szívrohamot okozó problémákhoz vezethetnek.
Sokan ma is a jojó-effektust okolják a cukorbetegségért, és azt állítják, hogy a jelenség gyengíti az immunrendszert. Néhány szakember szerint a folyamatos súlyingadozásnál még az is jobb lenne, ha egyáltalán nem fogyókúráznánk. Az új kutatás vezetője, Dr. Edward List, az Ohioi Egyetem munkatársa azonban így nyilatkozott: "Eredményeink alapján a súlyvesztés-, majd visszaszerzés nincs káros hatással az élettartamra. Reméljük, sikerül lelket öntenünk azokba, akik már sok kudarcot átéltek, hogy ne adják fel!"
A kutatási eredményeket az Amerikai Endokrin Társaság bostoni találkozóján ismertették.
Sian Porter, a Brit Dietikus Szövetség tanácsadója nem tartja meglepőnek, hogy a jojó-effektusnak kitett egerek tovább éltek, mint az állandóan kövér példányok. Véleménye szerint azonban igazán akkor lenne érdekes a felfedezés, ha az emberekre is ki lehetne terjeszteni.