Egy kutatás szerint nagyobb lehet az esély a csípőtörésre annak, aki vegetáriánus
Egy új kutatás szerint a vegetáriánus férfiaknál nagyobb a csípőtörés kockázata, mint a húsevőknél.
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a vegetáriánus étrendet követő férfiaknál és nőknél egyaránt 50%-kal nagyobb a csípőtörés kockázata, mint a rendszeresen húsevőknél:
"Egy úja tanulmány azt mutatja, hogy bár a vegetáriánusok nagyobb kockázattal rendelkeznek a csípőtáji törés kockázatára, mint a húsevők de ez 10 év alatt mindössze 3 plusz csípőtörést jelent 1000 emberre vetítve. A vegetáriánus étrend egészségügyi előnyei, beleértve a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentését, még mindig meghaladhatják a csípőtáji törés kockázatának növekedését.
A Leedsi Egyetem kutatói 413.914 ember adatait elemezték, és ez az első eredmény arra nézve, hogy a vegetáriánus férfiaknál is nagyobb a csípőtörés kockázata, mint a rendszeresen húsevő férfiaknál.
A 2006 és 2010 közötti években a vizsgálatban részt vevő személyek – valamennyien az Egyesült Királyság Biobank projektjének résztvevői – tájékoztatást adtak étrendjükről, és vagy rendszeres húsevők közé sorolták őket, akik hetente ötször vagy többször ettek húst; vagy alkalmi húsevők voltak, aki hetente ötnél kevesebbszer fogyasztottak húst; vagy peszketáriusok, azaz halevők voltak, de húst nem fogyasztottak; végül vegetáriánusok, akikl tejtermékeket fogyaszthatnak, de halat vagy húst nem.
Az egyének adatait a kórházi nyilvántartásukhoz kapcsolták, és a 2021-ig tartó követési időszakban követték a csípőtáji töréses eseteket.
A 413.914 résztvevő körében 3503 csípőtáji törés fordult elő, az összesített előfordulási arány kevesebb, mint egy százalék (0,8%) volt.
Bár a csípőtörés általános kockázata alacsony volt, a relatív kockázat a vegetáriánusok és a rendszeres húsevők között nagy volt. A kutatók megállapították:
- A vegetáriánusok kockázata 50%-kal nagyobb volt, mint a rendszeres húsevőké, nemtől függetlenül.
- Nem volt különbség a kockázatban az alkalmi és a rendszeres húsevők között.
- A peszketáriusok kockázata valamivel nagyobb (8%) volt, mint a rendszeres húsevőknek, de ez nem statisztikailag jelentős különbség."
Olvasta már?
- 5 ok, miért együnk spárgát
- Ha szorong, stresszes, ezeket a gyógynövényeket próbálja ki
- Bazsalikom: több, mint fűszer - csillapíthatja a megfázás tüneteit
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!