Miért kedvelik egyesek jobban a zsíros ételeket?
Sokakat vonzanak a zsíros, tejszínes ételek, ám egy új kutatás szerint vannak, akik kiérzik ezekből az élelmiszerekből a hozzáadott zsírt, ezért kevesebbet fogyasztanak belőlük.
Néhány ember szervezete egy génváltozatnak köszönhetően kevésbé észleli a zsírt az élelmiszerek feldolgozása közben, ezért tudat alatt többet kíván belőle.
"Azok, akik érzékenyebbek rá, jobban tudják szabályozni a zsírfogyasztásukat. Ezeket az embereket kevésbé fenyegeti az elhízás, mivel már kis mennyiséget is megéreznek." – véli Kathleen L. Keller, a New York-i Elhízáskutató Intézet munkatársa.
Keller és kutatócsoportja 317 egészséges fekete diák étkezési szokásait vizsgálta. A résztvevők azonos bőrszíne azért volt fontos, hogy egymáshoz minél hasonlóbb génállománnyal rendelkezzenek.
Céljuk az volt, hogy felfedezzék náluk a CD36 nevű génváltozatot, amely a hozzáadott zsírt tartalmazó élelmiszerek felismeréséért felelős. A kutatók arra kérték a kísérleti alanyokat, jellemezzék az étrendjüket, és mondják el, mennyire szeretik az olajos, tejszínes salátaönteteket. A résztvevők 21 százaléka került a rizikócsoportba, ők voltak azok, akik az átlagnál jóval nehezebb ételeket részesítették előnyben.
Az agyról készült speciális felvételekkel igazolták, hogy a zsíros ételek élvezetéért két agyi terület, az orbitofrontális- és a cinguláris kéreg a felelős. E két rész érzékenysége befolyásolja a csoki utáni vágyat is.
"Annak felfedezésével, hogy egyesek érzékenyebbek a zsírra, magyarázatot adhatunk arra, hogy miért népszerűtlenebbek a zsírmentes élelmiszerek." – mondta el Jeannie Gazzaniga-Moloo, az Amerikai Dietetikus Társaság szóvivője. Keller pedig hozzátette, hogy az étrend összeállításakor érdemes a személyes lelkialkatot is figyelembe venni.