Lassú az emésztése? Az uborka segíthet felpörgetni
Az uborka segíthet, ha gyomorsavval küzdünk, de akkor is fogyaszthatjuk, ha a vércukorszintünket, sőt, a vérnyomásunkat szeretnénk egyensúlyban tartani. Ennyi mindenre jó az uborka!
Az uborka egész évben elérhető, így még azokban a hónapokban is hozzájárulhat a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, amikor más zöldségeknek, gyümölcsöknek nincs szezonja. Emellett pedig olyan fitonutrienseket tartalmaz, melyek külsőleg és belsőleg egyaránt nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. Ezek a hatóanyagok például csökkentik a szív- és érrendszeri panaszok rizikóját és enyhítik a gyulladásokat. Az uborka magas víztartalma pedig nagyon jól hidratálja a szervezetünket, segíti a testhőmérséklet megfelelő szinten tartását és megelőzni a túlhevülést.
Reflux és gyomorfekély ellen
Az uborkában lévő antioxidánsok képesek megvédeni a sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, a magas víz- és rosttartalom pedig az emésztést segíti, megelőzi a székrekedést. Az uborkában található erepszin nevű enzim a fehérjék hasznosulását is támogatja. A hagyományos gyógyászat szerint pedig a frissen préselt uborkalé rendszeres fogyasztásával csökkenteni lehet a túlzott savtermelődéssel, a gyomorégéssel, sőt még a gyomorfekéllyel is összefüggő panaszokat.
Annak is érdemes elrágcsálnia egy-két szelet friss uborkát, aki szeretné megelőzni a kellemetlen szájszagot. A ropogós zöldség ugyanis fokozza a nyáltermelődést, ez pedig nagyon fontos ahhoz, hogy a rossz szagokat okozó baktériumokat "kiöblítsük" a szájból.
Kiegyensúlyozza a vérnyomást
Az uborka serkenti a hasnyálmirigy működését, az inzulin termelődését, ez pedig a vércukorszintet is csökkentheti. Ráadásul az uborkának rendkívül alacsony az úgynevezett glikémiás indexe, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy az uborkaevés túlságosan hirtelen megemeli a vércukorszintet. A vércukorszint mellett a vérnyomásunkra is jó hatással van az uborka, többek között azért, mert káliumot, magnéziumot és rostokat tartalmaz.
Ha kurkumával fűszerezünk, kisebb eséllyel leszünk cukorbetegek?
A szépítkezéssel is szorosan összefügg az uborka: frissít, hidratál, megszünteti a szem alatti puffadást, emellett összehúzó és gyulladáscsökkentő hatása is van. Sőt, még a problémás, pattanásos bőrre is alkalmazhatjuk.