Ezeket látta már?

Béka sem kell bele: így véd a téli betegségek ellen ez a kedvelt étel

kocsonya, immunerősítő, kollagén, vírusos betegségek ellen

"Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka" Az év ezen időszakán, szinte kötelező a hagyományos magyar étel, a kocsonya elkészítése - természetesen béka nélkül.

Ez a népszerű étel szinte minden család asztalán megfordul legalább egyszer a tél során. A bőrös-csontos hozzávalókkal készült kocsonya nemcsak ebédre, de reggelire és vacsorára is remek választás. De hogy jön ide a béka?

Van egy történet arról, hogy egyszer a XVIII. században egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába egy béka beleugrott az éppen dermedő ételbe és benne maradt. Amikor megdermedt a kocsonya, a béka benne maradt és szorult helyzetbe került. Miután körbeijesztgette az ismerőseit a kocsonya tulajdonosa, bizonyára útjára engedte a békát egy csodaszép tavacska partján. Innen ered a "Remeg, mint a miskolci kocsonya" szólás is.

A kocsonya nem csak finom, de számos jótékony hatása is ismert. Ebből hoztunk néhányat:

Minden részével táplál

Amikor leszedjük a zsírt a kocsonyáról, egy egészséges, tápláló fogást kapunk. Tele van aminosavakkal, fehérjékkel, és kevés a zsír- és a szénhidrát-tartalma, így akár diéta alatt is fogyasztható, persze mértékkel.

Csodát tesz az ízületekkel

A lassú főzés során a bőrös, csontos húsokból rengeteg kollagén kerül a kocsonyába. Ez az összetevő az ízületekbe épülve hosszú ideig egészségessé teheti azokat, biztosítva a rugalmasságot. A kollagén rostok nélkülözhetetlenek az inak, a bőr, a csontok és az ízületek újraépítéséhez. Érdemes némi citromlevet is hozzáadni, mivel a C-vitamin segíti a kollagén beépülését a szervezetbe.

Egészségesebb haj, szebb arcbőr

A kollagént a szépségipar is használja hajpakolásokban és arcápoló szerekben. Belülről is érdemes minél többet a szervezetbe juttatni belőle, és a rendszeres kocsonyafogyasztás kiváló módja ennek. A bőr rugalmasabbá válik, a haj egészségesebb lesz, és a köröm is szépül.

Felturbózza az immunrendszert

A benne található arginin és lizin aminosavak segítik az immunrendszer megerősödését, különösen a járványos őszi-téli időszakban, amikor fontos, hogy ellenállóbbak legyünk a vírusos betegségekkel szemben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

C-vitamin hatása megfázás, nátha ellen: ennyire véd az aszkorbinsav

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

immunerősítő

Forrás: MH
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához