Ki az, aki még élvezi, ha eszik? (étkezésünk és a stressz)
Stresszes életünk az étkezésre is kihat! Régen akár egy órát is eltarthatott egy-egy ebéd, ma azonban sokan annyira sietnek, hogy el is felejtik, milyen érzés élvezni az étkezést...
Egy ismert francia sajtkészítő cég felmérése szerint a britek olyan erős nyomás alatt élik napjaikat, hogy az evésre mindössze 39 percük jut. Sokuknak abból áll az ebédszünet, hogy az íróasztaluknál bekapnak egy szendvicset – ez 12 perc 49 másodpercet vesz igénybe.
A reggelire ennél is kevesebbet, 7 perc 20 másodpercet szánnak, míg a vacsora átlagos időtartama 19 perc. Így összesen 39 perc 9 másodpercet töltenek naponta étkezéssel. Ráadásul sokan – főleg a nők – annyira sietnek, hogy az ebédet egy az egyben kihagyják.
Az étkezés ma már a felnőttek háromnegyede számára nem több gyakorlatias rutincselekvésnél. Így azonban amellett, hogy elfelejtik élvezni az ízeket, azt sem veszik észre, ha jóllaktak. 45 százalékukkal fordul elő rendszeresen, hogy a gondolatai annyira elkalandoznak táplálkozás közben, hogy végül túleszi magát. Mindez azonban ritkán múlik az egyén szabad választásán, inkább a körülmények áldozatává válunk.
"Egyrészt meglehetősen ételközpontú világban élünk, a hírességek által írt szakácskönyvek például még soha nem voltak ilyen népszerűek" – mondta el Dr. Richard Woolfson pszichológus. "Ugyanakkor tanulmányunk szerint a britek mégsem használják ki az étkezést. Pedig az ételek és az ízek élvezete fontos a testi-lelki egészség és a megfelelő munkavégzés szempontjából is."