Idegfájdalom a végtagokban: ezek a tünetek E-vitamin hiányra utalhatnak
Milyen jelek utalnak az E-vitamin hiányra, és miért annyira fontos, hogy pótoljuk?
A Georgia Egészségtudományi Egyetem kutatóinak a Nature Communications szaklapban megjelent tanulmánya szerint a legtöbb élelmiszerben előforduló erős antioxidáns segít helyreállítani a sejtet a külső tényezőktől védő plazmamembrán sérüléseit.
A plazmamembrán sérülését a hétköznapi tevékenységek, például az étkezés és a testmozgás is okozhatja, és a kutatás eredményei szerint az E-vitamin létfontosságú a helyreállításhoz. Az izomsejtek helyreállítása nélkül például az izmok végül elsorvadnak, hasonló folyamattal, mint ami az izomsorvadás esetén játszódik le.
Dr. Paul McNeil, a tanulmány vezető szerzője szerint az emberek minden nap fogyasztanak E-vitamint, de még csak nem is tudják, milyen hatást gyakorol a szervezetünkben. Az E-vitamin többféleképpen segíti a sejtregenerálódást. Antioxidánsként segít eltüntetni az oxigénfelhasználásból eredő melléktermékeket, amelyek gátolják a regenerálódást.
Az E-vitamin hatóanyaga
Az E-vitamin-csoport fő összetevője az alfa- ill. gamma-tokoferol. Megtalálható a növényi olajokban, margarinban, dresszingekben. Legfőbb funkciójaaz antioxidáns hatás, a szabadgyök-fogó sajátság.
Többféle betegségben történt már klinikai kipróbálás, de ezekben nem volt bizonyítható a jótékony hatás (pl. cukorbetegség, stroke, prosztatarák).Elsősorban valóban az antioxidáns hatása döntő, enzimgátló hatással is bír. A CTGF-génen keresztül a sejtregenerációt, sebgyógyulást segíti.
Mit okozhat az E-vitamin hiánya?
Főként neurológiai zavarokat, betegségeket:
- spinocerebellaris ataxia (kisagyi mozgászavar)
- miopátiák, izomműködési zavarok
- perifériás neuropátia (idegfájdalmak)
- retinopátia (szemfenéki érzékelési zavar)
- immunműködés csökkenése
Esetleges hiánytünetei:
- látást rontó retinakárosodás (retinopátia);
- perifériás neuropátia (a kar és láb idegeinek károsodása);
- ataxia (kontrollálatlan testmozgások);
- csökkent immunműködés, fokozott fertőződéshajlam;
- férfiaknál meddőség, a libidó csökkenése;
- várandósoknál vetélés.
E-vitamin fő forrásai:
- gabonaolajak,
- dió, mandula, mogyoró
- pálmaolaj,
- zöldleveles zöldségek, pl. spenót
- avokádó, spárga, brokkoli, kivi, mangó
E-vitamin napi szükséglete:
- csecsemő (0-6 hó): 4 mg/nap
- (7-12 hó): 5 mg/nap
- gyermek (1-3 év): 6 mg/nap
- (4-8 év): 7 mg/nap
- (9-13 év): 11 mg/nap
- serdülő, felnőtt (14 év felett): 15 mg/nap
Az E-vitamin zsírban oldódó, így valósággal beülteti magát a sejthártyába, és így akadályozza meg a szabadgyökök támadását. A sejthártya egyik összetevőjének, a foszfolipidek szabályozásában is segít, hogy azok a károsodás után gyorsabban regenerálódhassanak. Testmozgás során például a mozgás következtében a mitokondriumok a normálisnál sokkal több oxigént égetnek el. Ennek elkerülhetetlen következményeként reaktív oxigéngyökök keletkeznek. A mozgás fizikai ereje megszakítja a sejthártyát. Az E-vitamin az oxidáns terhelés ellenére lehetővé teszi a megfelelő plazmamembrán regenerálódást, és kordában tartja a helyzetet.
A kutatók a testmozgás hatásait utánozva hidrogén-peroxid segítségével váltották ki a szabadgyökök termelődését, és kimutatták, hogy a vázizomsejtek sérülése csak akkor regenerálódik, ha előzetesen E-vitaminnal kezelik.
A kutatók a következő lépésként az E-vitaminhiányban szenvedő állatokban vizsgálják majd a sejthártya regenerálódását.
Az E-vitamin kölcsönhatása egyéb szerekkel
Az E-vitamin hatással van a véralvadásra, ezért véralvadásgátlókkal történő együttes szedését – a vitaminszedés megkezdése előtt – tanácsos egyeztetni a kezelőorvossal. Műtéti beavatkozás előtt E-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítőket szedni nem javallott.
Egyes koleszterincsökkentő gyógyszerek hatását és a vele egyszerre szedett K-vitamin hatását csökkenti, fokozza viszont az A-vitamin felszívódását, ily módon az A-vitamin túladagolásának veszélyével is számolni kell.
Olvasta már?
- Hogyan érdemes szedni a D-vitamint, hogy biztosan hasson
- Ezek a narancs jótékony élettani hatásai: meglepően sok dologra jó.
- Sárgarépa, spenót, paradicsom: ezért egészségesebbek főzve
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!