Ezeket látta már?

Hidratálás felsőfokon - ezeket az ételeket fogyassza a nagy hőségben

hidratálás hidratáló étel táplálkozás hőség

Ki mondta, hogy csupán ivással lehet hidratálni?

Amikor meghallja valaki azt, hogy nyáron (de máskor is) igen fontos a megfelelő hidratáltság, akkor a legtöbbször vízzel vagy valamilyen itallal teli poharak jelennek meg a lelki szemei előtt. Igaz, a folyadékbevitel nagy részét valóban ivással lehet megoldani, ám vannak olyan ételek, melyek olyan magas víztartalommal rendelkeznek, hogy bizony jelentősen hozzájárulnak a szükséges napi folyadékbevitelhez. Hogy melyek ezek?

Miért fontos a megfelelő hidratáltság?

A National Institute of Health 2023-as tanulmánya szerint a megfelelő hidratáltság jelentősen hozzájárul egészségünkhöz. Azok a felnőttek, akik elegendő folyadékot visznek be, egészségesebbek, kevesebb krónikus betegségben szenvednek, sőt, tovább is élhetnek, mint azok, akik nem hidratáltak eléggé. Ráadásul a kutatók szerint a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás lelassíthatja az öregedési folyamatokat is.

Érdemes tudni, hogy a napi folyadékbevitelnek nem kell csak az italokból származnia, ugyanis különböző ételek is nagy mennyiségű vizet tartalmaznak.

Uborka

A hidratáló ételek listáját az uborka vezeti, mely körülbelül 95-96%-os víztartalommal rendelkezik. Emellett igen alacsony a kalóriatartalma (45 Kcal), míg a rosttartalma magas. Az uborka mindezek mellett K- és A-vitaminban is bővelkedik. Fogyaszthatja magában, leturmixolhatja, de hozzáadhatja salátákhoz, szendvicsekhez is.

Zeller

Nyáron igen jó beleharapni friss, roppanós zellerszárba, mégis kevesen teszik, pedig igazán frissítő élményt nyújt. Csaknem ugyanannyi vizet tartalmaz, mint az uborka, ráadásul remek rostforrás is egyben. Emellett antioxidánsokban is bővelkedik, így hozzájárul a káros szabadgyökök elleni védekezéshez. Mártogatós szószokhoz nagyon jó választás tortilla chips helyett.

Cukkini

A cukkini 95%-os víztartalmával csaknem olyan jól hidratál, mint az uborka. Bár nyersen ritkán fogyasztjuk, ám sütés/főzés után is sok vizet megtart. 100 g cukkini mindössze 15 kcal-t tartalmaz, így fogyókúrázóknak mindenképp ajánljuk. Alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Tele van értékes antioxidánsokkal és vitaminokkal (C-B-K-vitamin), így érdemes gyakrabban a tányérra tenni.

Dinnye

Valószínű nem mondunk újat azzal, hogy a dinnye (főleg a görögdinnye, de a többi is) igen sok vizet tartalmaz (kb. 90-91%). Sokan tartanak tőle magas cukortartalma miatt, pedig csupán valamivel több, mint 9 gramm cukor van egy csésze kockára vágott görögdinnyében. Bátran falatozza a nagy nyári hőségben, hiszen így nemcsak hozzájárul a megfelelő hidratáltsághoz, de mivel igen gazdag likopinban is, így segíthet a sejtkárosodások megelőzésében is.

Paradicsom

A paradicsom 94%-a víz, így nem csoda, hogy a nagy hőségben magában is szívesen fogyasztjuk. Szintén tartalmaz likopint, de mellette káliumban, vasban, magnéziumban, folsavban és C-vitaminban is bővelkedik. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel hozzájárulhat az olyan neurodegeneratív betegségek megelőzéséhez, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, valamint nagyban támogatja a termékenységet, az immunrendszert, valamint a bélrendszer egészségét is.

Összegzés

  • Vannak olyan ételek, melyek magas víztartalmuknál fogva hozzájárulnak a megfelelő hidratáltsághoz.
  • Az uborka 95%-os víztartalommal rendelkezik.
  • Azok, akik elegendő folyadékot visznek be, egészségesebbek maradhatnak, kevesebb krónikus betegségben szenvedhetnek, sőt, tovább is élhetnek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Életveszélyes kiszáradás: ezek a dehidratáltság első tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hidratáltság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához