Készítsen édességet kölesből - nem csak diétás, de finom is!
Kölesből könnyedén, kevés munkával nagyon finom diétás édesség készíthető.
A köles az egyetlen teljes kiőrlésű, lúgos kémhatású gabonánk. Többek között gazdag vasban, magnéziumban és cinkben. A kölesben gazdag étrend másik jelentőség a gyulladáscsökkentés. Szabályozza az anyagcsere folyamatokat és a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Kölesfelfújt
Hozzávalók kb. 8 szelethez
A felfújthoz:
- 20 dkg köles
- 8 dl tej
- 3 tojás
- 5 dkg eritritol
- 0,5 narancs leve
- 0,5 citrom leve
- vaj a formához
A tálaláshoz:
- cukormentes lekvár vagy szörp
Elkészítés
- A kölest alaposan átöblítjük, leszűrjük, majd kis lángon feltesszük főni a tejjel. Ha felforrt, letakarjuk, elzárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk 15 percig pihenni.
- Amíg a köles pihen, a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
- A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját, az eritritolt, a narancs és a citrom levét a köleshez adjuk. Végül a tojásfehérjehabot beleforgatjuk. A masszát a formába öntjük, elsimítjuk és a sütőben 40 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd cukormentes lekvárral vagy szörppel meglocsolva tálaljuk.
- Munka: kb. 30 perc
- Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
- 1 szelet: 270 kcal
Olvasta már?
- Így vacsorázzon, ha cukorbeteg
- 5 alapanyag, amit bátran használhat a konyhában
- Alig eszik cukrot, mégsem mozdul a mérleg? Ezen változtasson!
- Puffadás: 5 betegség, aminek ez az első tünete
- 3+1 egészséges gabona, amiket imádni fog!
- Mikor együnk? Ilyen az egészséges táplálkozás napi beosztása
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!