Oregánó, kakukkfű, curry: melyik fűszer, milyen ételekhez illik?
Mire használhatjuk a rozmaringot? Hogyan tároljuk a friss fűszereket? Melyik ételhez, melyik való? Most mindezt megtudhatja!
A fűszereket és gyógynövényeket az ókori egyiptomiak és asszírok gyógyszerként, míg a rómaiak és görögök élelmiszerek tartósítására is használták.
Az EU országaiban a leggyakrabban termesztett fűszerek többek közt a bazsalikom, metélőhagyma, koriander, majoránna, oregánó, petrezselyem, rozmaring, zsálya, tárkony, kakukkfű. Mi magyarok is sokat használunk ezekből, jóllehet sok mindent nem is tudunk róluk. Hogyan használjuk otthon a fűszereket?
Fűszerpaprika (Capsicum annuum)
Az érett piros színű paprikát megszárítanak és paprikamaggal őrölnek. Minél nagyobb a mag aránya, a fűszer annál csípősebb és halványabb színű. Három alapvető típusa az édes, a félédes és a csípős.
A magyar konyhában szinte mindent ezzel ízesítenek, többek között pörkölteket és gulyásokat.
Bors (Piper nigrum)
A bors egy trópusi kúszócserje csonthéjas termése, létezik fekete-, fehér-, zöld- és vörös változata. Az éretlen termésből keletkezik a fekete, míg az érettekből a vörös változata.
Egészben felhasználható pácok, gulyások ízesítésére, őrölve pedig levesekhez és egytálételekhez használjuk. Ízesíthetünk vele salátaönteteket, szószokat, mártásokat.
Oregánó vagy szurokfű (Origanum vulgare)
Az oregánó egy félcserje leveleinek szárításával és morzsolásával készül. Vadmajorannának is nevezik, mert íze a majoránnához hasonló. Nem szabad sokáig főzni, mert aromáját könnyen elveszítheti.
Leginkább mediterrán jellegű ételeket, salátákat, pizzákat, spagettiket, paradicsomos ételeket fűszerezünk vele, a görög és olasz konyha egyik alapja.
Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
A rozmaring egy örökzöld cserje széles levele, amit megszárítanak, majd morzsolnak. Íze kesernyés, ezért figyeljünk az adagolására. Tálalás előtt távolítsuk el az ételből, mert szára erősen fás. Használjuk bátran sültek, akár bárány, szárnyasok elkészítésénél.
Kakukkfű (Thymus vulgaris)
A kakukkfű egy félcserje virágzó ágvége és szárított levele, amit morzsolt formában hoznak forgalomba. Íze intenzív, aromás, ezért óvatosan adagoljuk!
Többek között bab és borsó leveseket ízesítenek vele, de akár káposztát, salátákat, sülteket, körözöttet és növényi eceteket is feldobhatunk vele.
Majoránna (Majoranna hortensis)
A majoránna egy lágyszárú fűszernövény levele, amit szárítanak, majd morzsolnak. Íze kissé kesernyés, erősen aromás, illata is erős, jellegzetes.
Krumpli leves vagy egyéb főzelékek mártások, szárnyas és vadhúsok tökéletes kiegészítője.
Babérlevél (Laurus nobilis)
A babér egy örökzöld cserje fényes levele, amit megszárítanak s egészben, ritkábban töredékek formájában hoznak forgalomba. Íze kesernyés, kissé csípős, aromás.
Fűszerként főleg leveseknek, főzelékeknek, szószoknak, mártásoknak, savanyúságoknak és ecetes ételeknek segíti elő az ízharmóniát.
Napjainkban igen népszerűek a különböző fűszerkeverékek, amelyek több fűszer hozzáadásával készülnek. Ezek közül is az egyik legtöbbet használt a curry.
Curry fűszerkeverék
A curry összetevői többek között a római kömény, koriander, chili paprika, szerecsendió, édeskömény, görögszéna, bors, sáfrány, kurkuma, az egyes összetevők aránya, jellege régiók szerint változhat. A benne található koriander érdekessége, hogy a növénynek és az éretlen termésnek a szaga poloskára emlékeztet, erre utal görög neve a "koris" is, ami poloskát jelent. A curry-n kívül népszerűek a francia-, Provance-i- vagy olasz- fűszerkeverékek is.
Mely fűszerek a legegészségesebbek?
Hasznos tippek fűszerek felhasználásához
- Fő szabály, hogy a használt fűszer mindig igazodjon az étel jellegéhez, a fűszerezés ne legyen túlzó. Jó tudni, hogy a zöldségek enyhe, míg vadhúsok és hidegen tálalt ételek erős fűszerezést igényelnek.
- Fontos, hogy a szárított fűszerek íze erőteljesebb a frisshez képest. Lehetőség szerint légmentesen zárt, fénytől védett edényekben tároljuk. A friss fűszereket műanyag zacskóban, kevés vízzel meglocsolva hűtőszekrényben, vagy szimplán mélyhűtőben tudjuk megőrizni.
- Az ízrobbanás eléréséhez érdemes felhasználás előtt megőrölni az egész borsot, szegfűszeget és szegfűborsot. Ha megtörjük a kardamomot és a gyömbért, intenzív aromával találkozhatunk, míg a mustármag és koriander ízét pirítással tudjuk fokozni.
- Ha elfogy otthon a babérlevél, akkor petrezselyemmel és kakukkfűvel helyettesíthetjük. A feketeborsot borsikafűvel pótolhatjuk, a petrezselyem és a bazsalikom helyett pedig babérlevelet és kakukkfüvet használhatunk.
- Ne feledje, nem csak fokozzák az étel élvezeti értékét, még táplálkozás-élettani szempontból is hasznosak!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Kiderült, ezek a fűszerek valójában gyógynövénynek is beillenek