Fogyókúra trükkösen: cseréljük le a köretet! (X)
Fogynál, de nem megy? Ne sanyargasd magad, inkább nézd meg, hogy mi az az apró, de kilókban is mérhető trükk, amit a dietetikus elárult nekünk. Az aranyat érő tanácshoz most egy receptet is közreadunk.
A salátaféléket rendkívüli változatosságban fogyasztják és termesztik világszerte, egyre több új fajta jelenik meg a piacokon, de mi magyarok még nem vagyunk nagy salátafogyasztó nemzet. Köretnek a legtöbb család asztalára általában krumpli kerül vagy tészta: egyik sem az a kifejezett kilóapasztó étek.
Shenker-Horváth Kinga, dietetikusszerint ahúsról és a megfelelő fehérjebevitelről sem kell és nem is szabad lemondanunk, ugyanakkor kifejezetten előnyös - nemcsak a közelgő bikini- és beachbody szezon miatt -, ha a hagyományos szénhidrátdús köreteket lecseréljük.
Hogyan térjünk át a salátára?
Sok magyar honfitársunk el sem tudja képzelni, hogy salátát egyen, és gyakran - tévesen - a salátaevést a nyers répa rágcsálásával azonosítják. A salátaevés kultúrája még gyerekcipőben jár nálunk, pedig a fejes salátán, a káposztán és a görög salátán túl is van élet. Sokféle salátatípus létezik, és ha ismerjük az alapanyagokat, konyhakész salátákból kis kreativitással – még a munkahelyen – is gyorsan összedobható egy finom fogás, ami lehet köret vagy akár főétel is.
Te sem ismered a salátákat? Jó lenne, ha megmutatná valaki, hogyan készítsd el őket? Kattints ide, itt videós salirecepteket is találsz!
Aki most szánja rá magát arra, hogy beépítse a salátaevést az étrendjébe, annak érdemes kis lépésekben kezdeni a változtatásokat.
Húst salátával
Első lépésként a nagyobb energiatartalmú köretből (pl. krumpli, tészta) csak fél adagot együnk, a másik adagot pedig friss salátakeverék tegye ki. (Ugye nem kell mondani, hogy ez alatt nem a cukros-ecetes uborkasalátát értjük...). Magyarországon leginkább a magas zsírtartalmú majonézt és tejfölt használjuk öntetkészítéshez, amik sok plusz kalóriát jelentenek. Helyettük használjunk joghurtot, kefirt vagy ecet-olaj önteteket, amikkel kisebb energiabevitelt érünk el. Fontos, hogy a gasztronómiai élmény, az ízek harmóniája megmaradjon, így legközelebb is jóízűen fogjuk fogyasztani a salátás ételünket.
Geszler Dorottyávalegy igazi, laktató tavaszi saláta receptjét hoztuk el, kattints ide!
Ha már van néhány bevált receptünk, akkor következő lépésként a hús vagy feltét mellé csak salátát fogyasszunk. A reggelire vagy vacsorára fogyasztott fehér kenyeret cseréljük le teljes kiőrlésű pékárukra. Sokan kihagyják a nap első fontos étkezését, pedig egy zöld smoothie még a rohanós reggeleken is belefér, nem tart több ideig elkészíteni, mint főzni egy kávét.
Salátát hússal
Miután ezeket is beépítettük az étrendbe, fordítsuk meg az arányokat: a saláta legyen a több a tányérunkon, a fehérjeforrásként szolgáló hús, tojás, hal, sajt pedig a kevesebb. Így szinte észrevétlenül változtattunk a táplálkozásunkon, és ha emellett eleget mozgunk, akkor a kilók is apadni fognak.
Fetás tavaszi saláta fűszeres öntettel
Köretnek vagy önmagában vacsorának is beillik. A tavasz beköszöntével a kerti partikon különböző grillezett húsok, hamburgerek kiváló kísérője is lehet ez az őrölt római köménnyel fűszerezett ízletes saláta.
Hozzávalók 2 főre:
110 g feta sajt
3 szál újhagyma
2 ek pirított olajos mag: dió, napraforgómag
Öntet:
3 ek olívaolaj
1 ek vörös borecet
1 ek citrom
1 kk mustár
1 kk méz
½ kk őrölt római kömény
Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit rázzuk össze egy kis edényben.
A salátakeveréket borítsuk egy tálba. Szeleteljük fel az újhagymát, keverjük a salátához.
Morzsoljuk a salátára a feta sajtot, szórjuk meg a magokkal, majd öntsük le az öntettel.
További saláta recepteket találsz ide kattintva.