Állandó falásrohamai vannak? Így győzheti le a farkaséhséget
Éjjel-nappal csak enne és enne? Ezeket a tanácsokat fogadja meg!
Az alma alakú elhízás esetében belső szerveink között is zsír raktározódik, majd állandóan vastagodik, akinek tehát sörpocakja van, annak nemcsak a bőre alatt keletkezik hájrétege. A zsírszövet olyan, akár egy önálló életet élő "élőlény": sok olyan fehérjét, hormont és peptidet termel, amelyek állandó izgalomban képesek tartani éhségközpontunkat, evésre ösztönöznek, de befolyásolják magát az inzulin hasznosulását is. Annál több inzulinra van szükségünk, minél több zsír rakódott ránk.
A cukorbetegségre jellemző, hogy a hasnyálmirigy egy ponton túl nem képes elég inzulint előállítani. A túlsúlyos emberek számára a diabétesz elleni legjobb védekezés, s egyúttal gyógymód is lenne, ha le tudnának adni néhány vagy még több kilót a súlyukból. Sokan tapasztalatból tudják, hogy az inzulinkezelés is növelheti a súlyt. (Hogyne, amikor a tápanyagok elraktározását is elősegíti.)
Van azonban már a hosszú hatású inzulinok között olyan is, a detemir-inzulin, amelyik 24 óra alatt egyenletesen szívódik lel, és szinte szabályozza az éhségérzetet. Azért ez nem fogyasztó inzulin, viszont ennek alkalmazásával évente fele annyi kiló rakódhat ránk, mint más inzulinokkal. Ha betartjuk a diétát és eleget mozgunk, inzulinozás ellenére sem hízunk, dagadunk állandóan.
Mégis sokan úgy érezzük, hogy éjjel-nappal csak ennénk és ennénk. Ezt meg kell fékezni. Végső esetben persze étvágycsökkentő szerekkel, de kíséreljük meg először más módszerekkel, akár trükkökkel is. Néhány tippet összegyűjtöttünk.
Szagolni, nem enni
Ha az "orrunk után megyünk", vagyis az étel jó illata az, ami mérhetetlenül csábít, akkor nyomjuk el az ingerlő illatokat: szurkáljuk fel néhány helyen a vaníliás cukor zacskóját és tegyük a napra, az ablakpárkányra. Az illat hamarosan betölti a helyiséget, és bár ez elméletben sütiéhséghez vezetne, a vaníliával mégis más: eltelünk az illatával és jó lesz a közérzetünk.
Inni, nem enni
Igyunk meg minden egész órában egy csészényi, pár csepp citromlével ízesített vizet. Már a kissé telt gyomor is csökkenti az étvágyat, amúgy pedig szüksége van szervezetünknek napi 2-2,5 liter folyadék pótlására.
Zöld fűszert kóstolni
A friss kerti zsázsáról nagyanyáink még tudták, hogy igazi természetes étvágycsökkentő. Érdemes hát kertünkbe vagy akár egy cserépbe is vetni. Apró zöld levelei sok krómot tartalmaznak, ami fontos nyomelem szervezetünk számára, mert többek között szabályozza éhségérzetünket. Salátába, a megengedett mennyiségű barna kenyérre szórva ízleni fog. Más kalóriaszegény, sok krómot tartalmazó étkek: paradicsom, gomba, fejes saláta.
Az almát, répát ropogtatni
Tömjük meg gyomrunkat a sok pektint tartalmazó almával, s igyunk rá sok vizet, ezzel kitöltjük a gyomrunkat. A sárgarépa is ugyanez miatt kitűnő - azonban az almának is, a sárgarépának is a cukortartalmát figyelembe kell venni, amikor a napi megengedett cukormennyiséget kiszámoljuk. Ma már drogériákban kapható pektinpor is, az cukorszegény. De az alma jobban ízlik.
Kis csalással nem enni
Régi trükk és ráadásul nagyon is magyar szokás az étkezést levessel kezdeni. Ha hisszük, ha nem, ez csökkenti az étvágyat, mert a meleg folyadék kellemes jóllakottságot ad. Ne siessünk utána a második fogásnak nekikezdeni, hogy a tányér leves az agyközpontban kiváltsa a teli gyomor jelzést. Aki nem rajong a levesekért, az étkezés előtt csapja be a gyomrát: igyon egy nagy bögre nem túl meleg zöld teát vagy gyógyteát.
Rágcsálni, nem enni
Csak chipset ne! Tíz deka chips 4 dkg zsírt tartalmaz, ráadásul az úgynevezett káros transzzsírt, amit szervezetünk nem tud feldolgozni, s csak raktározódik bennünk. Ha tévézés közben rágni kell valamit, készítsünk oda sárgarépa, karalábé meg uborkaszeleteket és mártogassuk pár pötty pirosarannyal ízesített 0 százalékos joghurtba. Nagy divat a vendégeket is ezzel kínálni. Egy-egy szem (de nem több!) aszalt szilva vagy barack is teltségérzést okoz.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!