A dietetikus szerint ezek az ételek jobbak fagyasztva, mint frissen - a listán biztosan meg fog lepődni
Nemcsak a zöldségek lehetnek jobbak a fagyasztóból.
A friss mindig jobb - gondolják sokan, hiszen miért is lenne egészségesebb és tápanyag-dúsabb egy fagyasztott élelmiszer a frissnél? A dietetikusok szerint azonban több élelmiszer esetén a mélyhűtőben árult dolgok bizony jobbak. Hogy melyek ezek és miért?
Nem csupán a zöldségek és a gyümölcsök lehetnek jobban fagyasztva
Több szakértő is hangoztatja azt, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök több tápanyagot tartalmazhatnak, mint a frissek, mivel általában csúcsérettségben szedik őket. Ám nemcsak ezeket ajánlják a mélyhűtőből a dietetikusok, hanem a húsokat, halakat is.
- A friss hús idővel értékes tápanyagokat veszít - mondja Rhiannon Lambert, londoni táplálkozási szakértő a Daily Mail-nek.
A hús fagyasztása -vagy az, ha eleve úgy vásároljuk meg- biztosíthatja a tápanyagok és az íz megőrzését. Dr. Lambert ráadásul kiemeli, hogy ha fagyasztott marha- vagy csirkehúst a választ, úgy elkerülheti azokat az adalékanyagokat és tartósítószereket, amelyeket sokszor azért adnak hozzá egyes friss húsokhoz, hogy azok hosszabb ideig eltarthatóak legyenek.
Ugyanez igaz a halakra is, amelyek fagyasztása segíti a köztudottan szívbarát omega-3 zsírsavak megőrzését.
- Egy újabb kutatás kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak a halakban még három hónapos fagyasztás után is jelen vannak – állítja Dr. Lambert.
Brokkoli, csemegekukorica, edamame bab
A szakértők szerint brokkolit is fagyasztott formában érdemes venni, mivel ekkor általában több B2-vitamint tartalmaz, mint a frissen. Ez pedig hozzájárul a megfelelő emésztéshez és az agy egészségéhez.
- Ha gyorsan a fagyasztóba teszi, úgy hosszabban megőrizheti a bennük lévő vitaminokat és antioxidánsokat.
A fagyasztott zöldborsó bár hasonló mennyiségű alapvető tápanyagot, mint a friss változata, ám ha kedveli az edamame babot (szójabab zsenge, éretlen formája), abból viszont érdemes a fagyasztott verziót választania, főleg akkor, ha a menopauza tüneteinek enyhítése miatt fogyasztja.
A fagyasztás ugyanis segít megőrizni a babban található tápanyagokat és aktív vegyületeket, amelyeket frissen gyorsabban veszíthetnek. Ilyenek például a fitoösztrogének, amik enyhíthetik a menopauza tüneteit, mivel hasonlóan működnek, mint az emberi ösztrogén.
Ezeken kívül a spenótot is érdemes lefagyasztani, vagy fagyasztott állapotban megvásárolni. Nemcsak azért, mert a friss spenót gyorsan megfonnyad, hanem azért is, mert néhány nap elteltével tápanyagtartalmát is kezdi elveszíteni.
- Ha fagyasztott formában szerzi be a spenótot, a teljes C-vitamin és folsav tartalma hosszabb ideig megmarad, hónapokig fenntartva a tápértékét - mondja Lambert, hozzátéve, hogy a csemegekukoricát is ajánlott a fagyasztóból vásárolni, mivel az nemcsak egészségesebb, de finomabb is.
- A fagyasztott kukorica több C-vitamint tartalmaz, mint a friss, ráadásul a csemegekukorica cukortartalmának akár 50%-át is elveszti a leszedést követő 12 órán belül, így a fagyasztott verzió gyakran sokkal ízletesebb is.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Friss és fagyasztott zöldségek - itt az igazság arról, hogy melyik a jobb