Elkeserítő eredmények: mégsem olyan egészségesek a növényi húspótlók
A kutatók szerint a növényi alapú húskészítmények nem kínálnak egyértelmű előnyöket sem a szív-és érrendszer egészségére, sem a vércukorszintre. Sőt!
A vegán/vegetáriánus étrend követése miatt, illetve az egészség megőrzése érdekében egyre többen mondanak le a hagyományos húskészítményekről és térnek át a növényi alapú húspótlókra (ezeket úgy tervezték, hogy hasonlítsanak az igazi hús ízére és állagára). Ezen alternatívák általában szója-búza-borsó-rizs fehérjéből vagy fermentációs alapú gomba fehérjéből, mikoproteinből készülnek.
Azt jól tudjuk, hogy a növényi alapú étrend követése jót tesz a szívnek és az anyagcsere állapotának, éppen ezért fogyasztanak egyre többen növényi alapú húskészítményeket. De vajon jól teszik?
Nem mind arany, ami fénylik
A kutatók korábban bár ígéretesnek tartották a növényi húsalternatívákat, a legújabb kutatások azonban lesújtó eredményeket hoztak.
A The American Journal of Clinical Nutrition lapban nemrégiben publikált tanulmányban a tudósok azt vizsgálták hogy milyen hatással van a valódi hús és a növényi alapú húspótlók a szív-és érrendszer egészségére, valamint a cukorbetegség kockázatára.
Egy 8 hetes vizsgálatban a résztvevők felét arra kérték, hogy növényi alapú húskészítményeket fogyasszanak, a másik felüket pedig arra, hogy hagyományos húsokat. A kutatók elsősorban a rossz koleszterinszintet (LDL), a vércukorszintet és a vérnyomást vizsgálták.
Az eredmények alapján nem találtak jelentős javulást a koleszterinszintben egyik étrendet követő csoport esetében sem. Jobb vércukor értékeket viszont az állati húst fogyasztók produkáltak, sőt, nekik a vérnyomásuk is kielégítőbb volt! Ezek az eredmények tehát azt sugallják, hogy a növényi alapú étrenddel összefüggő előnyök nem feltétlenül vonatkoznak közvetlenül a növényi alapú húskészítményekre, mivel ezek különböznek a teljes növényi élelmiszerektől.
Különbségek a két típusú hús között
Az állati húskészítmények több fehérjét tartalmaznak, míg a növényi húspótlóknál ez kevesebb, ellenben több bennük a nátrium, a kálium és a kalcium. Ez az oka annak, hogy az állati húsokat fogyasztók jobb vércukor értéket tapasztalnak (a magasabb fehérje-bevitelnek és az alacsonyabb szénhidrát-bevitelnek köszönhetően). Bár a növényi eredetű készítmények is tartalmaznak fehérjét, ám valószínű, hogy azok nem szívódnak fel olyan mértékben, mint az állati eredetű termékekből. Ez pedig eltérően befolyásolja a hormonválaszokat.
A növényi alapú húspótlókban található nagyobb mennyiségű nátrium pedig köztudottan rossz hatással van a vérnyomásra, így nem meglepő, hogy a hagyományos húsok fogyasztása jobb eredményeket mutatott e tekintetben.
Ultra-feldolgozott élelmiszerek
Bár a laikusokat meglepheti az eredmény, a szakértők számára ez nem egészen váratlan: hiszen a növényi alapú húskészítmények ultra-feldolgozott élelmiszernek minősülnek, melyek az egészségre károsak.
Azt azonban hozzátették, hogy léteznek a piacon egészségesebb növényi alapú húsalternatívák is -jobbak, mint amelyeket a jelen tanulmányban használtak-, ám a fogyasztóknak akkor is szem előtt kell tartaniuk azt, hogy még akkor is erősen feldolgozott élelmiszerek, így jelentősen különböznek mind az állati húsoktól, mint a teljes növényi alapú étrendtől!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!