Eper: diabétesz, túlsúly és szívproblémák esetén is jót tehet
Nem csak az íze miatt éri meg gyakrabban enni!
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyetetési szakértő írt arról, hogy milyen jótékony hatásai vannak az epernek:
"Az eper gazdag C-vitaminban és sokféle bioaktív vegyületben. Egy, a közelmúltban a floridai Tampában megrendezett szimpóziumon (Biennial Berry Health Benefits Symposium) két új tanulmány is bemutatta, hogy az eper javíthatja a szív és az anyagcsere egészséges működését.
A Global Burden of Disease (GBD) tanulmány kimutatta, hogy az alacsony gyümölcstartalmú étrend a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség három legfontosabb kockázati tényezője közé tartozik. A „gyümölcshiány” megszüntetése érdekében növelnünk kell az elfogyasztott gyümölcsök mennyiségét, valamint a gyümölcsök változatosságát. A szív anyagcsere-egészségével kapcsolatos eredmények szerint már napi egy csésze eper is jótékony hatást fejthet ki.
Az epernek számos kedvező hatása van, beleértve a csökkent össz- és „rossz” (LDL) koleszterinszintet, az oxidatív stressz és gyulladások, az inzulinrezisztencia és a vércukorszint, valamint az érfal tónusának csökkenését.
Egy 33 elhízott felnőtt részvételével végzett randomizált, kontrollos, keresztezett vizsgálat azt találta, hogy napi két és fél csésze eper fogyasztása jelentősen javította az inzulinrezisztenciát, és mérsékelten növelte a „jó” koleszterinszintet.
Egy másik vizsgálatban 34 közepesen magas koleszterinszintű felnőtt férfi és nő érrendszeri funkciója javultak egy órával az eper megevése után, amit az áramlásfüggő értágulat jelzett."
Olvasta már?
- A vitaminhiány 10 gyakori oka
- Mekkora baj, ha a 10 éves fiam megevett 40-45 db gumivitamint? Vakcinainfó - Az orvos válaszol
- Mennyi vitamin tűnt el a zöldségekből? Egy magyar kutatás megdöbbentő eredménye
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!