50 éves kor felett ezeket az étkezési szabályokat már nagyon érdemes betartani!
Az 50 év feletti felnőttek egészséges étrendjének egyik legnagyobb és legfontosabb része a (gyakran félreértett) szénhidrát.
Mik azok a szénhidrátok?
A szénhidrátok természetes módon számos élelmiszerben, például gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben találhatóak. Ezeket gyakran "jó" szénhidrátoknak nevezik. A feldolgozott élelmiszerekhez, például üdítőkhöz, chipsekhez és édességekhez cukor vagy keményítő formájában is hozzáadják őket. Ezeket nevezzük "rossz" szénhidrátoknak.
A rossz szénhidrátokat tartalmazó feldolgozott élelmiszerek a legrosszabbak az egészségre nézve. Túlterhelik a szervezetet extra cukorral, keményítővel.
Így hatnak a jó szénhidrátok a szervezetre
A jó szénhidrátoknak számos feladata van, többek között:
- energiát adnak
- csökkentik az olyan egészségügyi problémák kialakulásának esélyét, mint a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség
- segítenek a testsúly szabályozásában
A jó szénhidrátoknak a napi kalóriák körülbelül felét kell kitenniük. A rossz szénhidrátokat tartalmazó feldolgozott élelmiszerek "üres" kalóriák, amelyekből hiányoznak a tápanyagok. Idősebb korban a kiegyensúlyozott étrend segít az egészség megőrzésében, és mivel a szénhidrátok teszik ki az étrend mintegy felét, a jó szénhidrátok ebben a tekintetben fontos szerepet töltenek be.
Miért érdemes egészségesen táplálkozni?
- Segítheti a szervezet védekezőképességét, vagyis az immunrendszert.
- Segíthet megőrizni az normális testsúlyt.
- Csökkentheti az olyan betegségek esélyét, mint a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a csontritkulás.
A kiegyensúlyozott étrend emellett:
- Javíthatja az összpontosítást és a memóriát.
- Csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.
- Javíthatja a hangulatot.
- Szebb lehet tőle a bőr és a haj.
Ezeket a szénhidrátokat érdemes kerülni
Cukros italok, üdítők és gyümölcslevek: ezek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot. Helyettesítheti őket valódi gyümölcslevet tartalmazó szénsavas ásványvízzel vagy enyhén édesített teákkal.
Fehér kenyér: egyszerűen cserélje le a szokásos szendvicskenyerét teljes kiőrlésű vagy teljes kiőrlésű kenyérre.
Tésztafélék: a kenyérhez hasonlóan tésztából is válasszon teljes kiőrlésű tésztákat. Vagy vágjon fel tésztának zöldségeket, például cukkinit és tököt.
Sült krumpli és chips: még a zsírmentes és alacsony nátriumtartalmú chipsek is tele vannak rossz szénhidrátokkal. Az édesburgonyából vagy fekete babból készült chips egészségesebb megoldás lehet.
Sütemények, torták és sütemények: valószínűleg nem fog megdöbbenni, ha megtudja a pékáruk tele vannak rossz szénhidrátokkal. Próbálja meg friss, fagyasztott vagy szárított gyümölcsökkel kielégíteni édesszájúságát.
Fehér rizs: nem olyan rossz, mint más feldolgozott élelmiszerek, de nem olyan egészséges, mint a teljes kiőrlésű alternatívák, például a barna rizs vagy a quinoa.
Ízesített joghurtok: kicsit több munkát igényel, de ha friss vagy fagyasztott gyümölcsöt keveri bele a kedvenc natúr joghurtjához, akkor az már sokat segíthet.
Cukros gabonapelyhek: ezek többsége sok rossz szénhidrátot tartalmaz. Fontolja meg, hogy a cukros gabonapelyheket természetes, teljes kiőrlésű változatokra cseréli. Vagy térjen át feldolgozatlan zabpehelyre friss gyümölcsökkel.
Olvasta már?
- Miért tudnak nehezen fogyni a pajzsmirigybetegek? Az endokrinológus válaszol
- 17 Celsius-fok a lakásban: segítheti a fogyást
- Ez történik a testünkben, amikor súlyt veszítünk
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Fogyókúra: ezek voltak 2023 legjobb diétái a táplálkozási szakemberek szerint