Brokkoli a légutak szolgálatában
A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek előállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" című szaklapban látott napvilágot.
A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követően az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetője, Marc Riedl.
A hatás kiváltója a szulforafán. Ez az olaj, amely a brokkolin kívül más keresztesvirágú haszonnövényben - például a káposztában, retekben - is előfordul, fokozza az antioxidáns enzimek termelését a légutakban. Ez erősíti a szervezet védelmét a szabad oxigéngyökökkel szemben, amelyek a szennyezett levegővel, pollennel, kipufogógőzzel és cigarettafüsttel naponta kerülnek be a szervezetbe, és ott oxidációs károkat és gyulladásokat okoznak. A brokkoli így jobban felvértezi az embert az asztma, az orrnyálkahártya allergiás reakciói vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) ellen.
"A szulfarofán egész sor antioxidáns előállítását segíti, amelyek együttesen hatékonyabb védelmet nyújtanak a légszennyezés káros egészségi következményei ellen" - mondta Riedl. A csírák elfogyasztását követően nem állapítottak meg mellékhatásokat, a konkrét adagolási javaslatot azonban még további vizsgálatok elvégzése szükséges - hangsúlyozta a kaliforniai immunológus és allergológus.