Antioxidáns: így működik az öregedésgátló, fiatalító hatása
A szervezetünk minden pillanatban oxidálódik, melynek kérlelhetetlenül látható jele az öregedés. Az antioxidánsok azonban segíthetnek lelassítani a folyamatot. A témáról Molnárné Bíró Erzsébet táplálkozásspecialistától tudtunk meg érdekes részleteket.
A szabadgyökök méreganyagok, amelyek légszennyezéssel, egészségtelen életmód következtében vagy akár a cigarettafüst hatására is keletkezhetnek. A szabadgyökök gyengítik a sejtekben lévő molekulákat, és elektronvesztéshez vezetnek - márpedig az elektronok teszik lehetővé a sejtek közti együttműködést.
Amint egy szabad gyök megjelenik, a károsodás gyorsan szétterjed. A véráramban lévő szabadgyökök minden útjukba eső sejtet károsítanak, oxidálják őket, hogy elvesztett elektronjukat pótolják. Ekkor az antioxidánsok felveszik a szabadgyökökkel a harcot.
Az antioxidánsok munkájával együtt jár az öregedésgátló hatás
A sejtjeink ugyanolyan anyagcserét végeznek, mit mi. Ha anyagcserét végeznek a sejtjeink, az azt jelenti, hogy működünk, máskülönben nem lennénk itt
- magyarázza Molnárné Bíró Erzsébet táplálkozás specialista.
Az antioxidánsok működését legjobban a vas oxidációjához lehet hasonlítani. Amit a vas elkezd oxidálódni - romlik a minősége. Ez történik a sejtjeinkkel is. A szabadgyökök hatására minőségi romlás következik be a sejtekben, ez által a szervezetben. Az antioxidánsok bevitelével ezt a folyamatot késleltetjük.
Ahogy az antioxidánsok neve is jelzi, kijavítják az oxidánsok, vagyis a szabadgyökök okozta kárt: pótolják a molekulák elrabolt elektronjait anélkül, hogy a többi molekulát károsítanák, ezért is van óriási szükségünk rájuk!
Miben keressük az antioxidánsokat?
Antioxidáns az, ami nem engedi az oxidációt. Mindazokkal a dolgokkal, amik egyébként is kellenek a szervezetnek, tudunk védekezni. Tudjuk segíteni, hogy termelődjön annyi ellenanyag, hogy segítsen
- folytatja Bíró Erzsébet.
A vitaminok, különösen C, A és E vitaminok is antioxidánsként működnek. Az antioxidánsok minden olyan ételben ott vannak, amit szeretünk: nem csak a gyümölcsökben és a zöldségekben, de a borban, a csokoládéban és még a marhahúsban is. Az egyik legjobb antioxidánsforrás az alga, a dió, és általában az olajos magvak, a sárgarépa, a karfiol, a brokkoli, de ide sorolhatjuk az étcsokoládét is.
Öregedés gyermekkorban? Tudjon meg mindent erről a ritka betegségről! Kattintson!
Tanulmányok sora bizonyítja, hogy az antioxidánsok segítenek megelőzni a rákot és a szívbetegségeket, frissen tartják a memóriát, csökkentik az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát, védik az ízületeket, csökkentik a fájdalmat, enyhítik a fáradságot és még a ráncokat is eltüntetik.
Mindez úgy lehetséges az antioxidánsok a vérrel együtt a szervezet minden sejtjéhez eljutnak, és megvédik őket a szabadgyökök támadásától, amelyek jelenléte a szervezetben egyet jelent a betegségekkel és az idő előtti öregedéssel.